Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Nagy baj nincs, de újabb eső közelít
2013. április 05.
Az országban jelenleg sehol nincs érvényben meteorológiai riasztás, és az előrejelzések sem vetítenek előre szélsőséges időjárást, de egyre több helyen esőre lehet számítani. Az ország nyugati részének folyói apadnak, de a Körösökön és a Hortobágy-Berettyón a legmagasabb készültség van érvényben. A legtöbb megye katasztrófavédelmi egységeinek kisebb-nagyobb beavatkozásokra kellett vonulniuk.
A magyarországi folyószakaszokon jelenleg 1529 kilométer hosszon – Tisza, Bodrog, Tarna, Túr, Mura, Rába – elsőfokú, 639 kilométer hosszon – Ipoly, Lónyai főcsatorna, Marcal, Rába, Sajó, Zagyva – másodfokú, 523 kilométer hosszon – Berettyó, Hortobágy- Berettyó, Fekete-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös, Kraszna, Takta, Zala – pedig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Hat megye tíz településén árvízi, 15 megye 85 településén belvízi védekezést folytatnak, a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 173 ezer hektár, 15 ezer hektárral több, mint két nappal ezelőtt. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén 15 szakaszon elsőfokú, 50 szakaszon másodfokú, 12 szakaszon pedig harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak érvényben. A belvíz miatt eddig összesen 11 embert kellett kitelepíteni, legutóbb két embert a Vas megyei Táplánszentkereszten.
A ár- és belvíz elleni védekezés során 261 szivattyút működtetnek és 7595 homokzsákot raktak le.
 
Fejér megye két városában zajlott csütörtökön ár-, illetve belvízi védekezés. Adonyban az elmúlt napokban mezőgazdasági területeket öntött el a belvíz, és telítette a Vetus Salina utca vízelvezető árokrendszerét. A védekezés részeként ezért a város külterületén lévő egyik belvízvédelmi csatornából a vizet az Adonyi főcsatornába szivattyúzzák. Székesfehérváron a Székely utcánál folyamatosan emelik át a vizet a Lugosi árokból a Gaja-patak felé annak érdekében, hogy a zártkerti ingatlanokat megvédjék a további vízkártól.
Dunaújvárosban feltehetően csapadékelvezetési problémák miatt omlott be egy utca burkolata körülbelül hat méter hosszan. A lefelé mélyülő gödör három méter széles. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség, a beszakadt terület alatt futó közművezetékek nem rongálódtak meg, de a levegőben lógtak, ezért az önkormányzat szakemberei a gödörben futó gáz-, víz-, és villanyvezetékek négy méteres szakaszát alátámasztották. A veszélyes területet a balesetek megelőzése érdekében éjszaka a rendőrség őrizte. A helyreállítási munkálatokat a város ma reggel megkezdte.
Családi házak pincéjébe folyt víz miatt ötször kérték a katasztrófavédelem segítségét csütörtökön a megyében. A hivatásos és önkormányzati tűzoltó egységek Bodajkon, Móron, Polgárdiban, Csóron és Kislángon az alagsori helyiségekből szivattyúkkal távolították el a vizet.
 
Tegnap este öt órától háromszor riasztották Vas megye tűzoltóit az áradásból adódó helyzethez. Délután hat órakor Uraiújfaluból érkezett a jelzés a megyei műveletirányítási központba, hogy a Berzsenyi utcában a belvíz egy pajtát és egy istállót veszélyeztet. A kivonuló sárvári és szombathelyi hivatásos tűzoltók azzal találták magukat szembe, hogy egy 300 négyzetméteres pajta már víz alatt áll, egy másik, kétszáz négyzetméteres pajtát és egy 150 négyzetméteres lakóházat pedig veszélyeztet a belvíz. Az egységek a vizet nagy teljesítményű szivattyúk segítségével eltávolították, így a veszélyhelyzetet megszüntették. A másik eset a korábban említett táplánszentkereszti volt, ide a helyi önkéntes és a szombathelyi hivatásos tűzoltó egységek vonultak. A családi ház pincéjében 80 négyzetméteren egy méter magasan állt a víz, elérte a kazánt, és nem volt fűtés. Az egységek a vizet átemelő szivattyúk segítségével eltávolították, de a lakók fűtés hiányában rokonoknál töltötték az éjszakát.
A megyében már csak három olyan útszakasz van, amelyet vízátfolyások miatt zárva kell tartani.
 
Jelentősen javult az árvízi helyzet Zala megyében, mindenütt apadásnak indultak a folyók és patakok, és a második – az elsőnél alacsonyabb – árhullám is levonult, vagy levonulóban van. Így tovább apadt a Zala alsó szakaszának vízszintje is, a tegnapihoz képest Zalaapátinál több mint egy méterrel alacsonyabb a folyó. A második árhullám ma hajnalban Zalabérnél tetőzött, ami alatta maradt az április 1-jei tetőzési szintnek.
A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltó egységei tegnap már csak nyolc alkalommal avatkoztak be olyan műszaki mentéseknél – szivattyúzás, kidőlt fa eltávolítása –, amelyek a csapadékkal, illetve az abból eredő áradással hozhatóak összefüggésbe, ma reggel pedig még nem érkezett riasztás az ügyeletre.
Apad a korábban komoly problémákat okozó Principális csatorna is, tegnap este óta a védett oldalról több helyről a csatorna medrébe folyik vissza a víz. Miután mára újabb esőket jelez a meteorológia, a nagykanizsai katasztrófavédelmi kirendeltség vezetőjének irányításával megelőző jelleggel folytatódik a homokzsákos védekezés, így a szükséges szakaszon a nyúlgát magasításával várhatóan ma estig végeznek.
 
Tizennyolc centimétert csökkent az Ipoly folyó vízszintje a Nógrád megyei Ipolytarnócnál, és a folyó többi szakaszán is apadás zajlik, ennek ellenére még mindig harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben Ipolytarnócnál. A többi mérési ponton elsőfokú a készültség.
Tegnap visszavonták a készültséget a Zagyva patak megyei szakaszain, már csak a Mátraverebélyi tározónál van elsőfokú árvízvédelmi készültség érvényben, de ott is jelentős, kilencvenhárom centiméteres apadást mértek.
Ludányhalászi településen továbbra is harmadfokú belvízvédelmi készültség mellett folyik a védekezés.
 
A levonuló árhullám mérséklődése és a kedvező hidrológiai helyzet miatt a Rábán az eddigi másodfokú árvízvédelmi készültséget elsőfokúra minősítették vissza az Árpás-Répceszemerei árvízvédelmi szakasz teljes hosszán és a Győr-Árpási árvízvédelmi szakasz, valamint a Marcal folyó egyes részein. A legalacsonyabbról ugyanakkor másodfokúra emelték a belvízvédelmi készültséget a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon, a felgyülemlett vizet a Gyirmóti szivattyútelep segítségével igyekeznek eltávolítani, amely ennek érdekében éjjel-nappal üzemel. Győr-Sopron megyében jelenleg csaknem 18 ezer hektár áll belvíz alatt.
A belvízi védekezési munkálatokra Nagyszentjános település száz homokzsákot kapott. Vizet szivattyúznak Petőháza polgármesteri hivatalának pincéjéből. A megyében tegnap sehol nem kérték a hivatásos tűzoltók segítségét.
 
Hajdú-Bihar megyében az éjszaka folyamán négy debreceni helyszínen zajlottak vízeltávolítási munkálatok, a város két külterületi és két belterületi részén. Elsőfokú belvízvédelmi készültség van Derecskén, Biharnagybajomban, Zsákán, Nyíracsádon, Újtikoson és Görbeházán, másodfokú pedig a Hortobágyon és az éjszaka óta Nádudvaron is. A Berettyó folyó szeghalmi szakaszán a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
 
 
Már harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a Berettyón is, vagyis a Fehér-Körös kivételével Békés megye valamennyi folyóján a legmagasabb szintű a készültség. Változatlanul zárva tartják a Hortobágy-Berettyó torkolati műtárgyát, az árvízi kaput, amelynek következtében a Hortobágy-Berettyó folyó medre maga is tározóvá vált.
Az éjszaka folyamán az ár-és belvízi helyzettel kapcsolatban a megye hivatásos tűzoltóinak beavatkozására nem volt szükség.
 
A Csongrád megye területén lévő Szentes-Öcsöd árvízvédelmi szakaszon Öcsöd-Kunszentmárton térségében az áradó Hármas-Körösön ma reggel másodfokú árvízvédelmi készültség lépett életbe, és a legalacsonyabb fokozatot a folyó alsóbb szakaszára is elrendelték.
A megyében jelenleg több mint 32 ezer hektár áll belvíz alatt, Balástya, Felgyő, Kiszombor, Pusztaszer, Kistelek, Csanytelek, Mindszent településeken elsőfokú, Újszentivánon és Székkutason másodfokú belvízvédelmi készültség mellett végeznek vízkárelhárítási tevékenységet. Az éjjel-nappal működő harminc szivattyútelep segítségével eddig összesen négymillió köbméter vizet emeltek át.
Csütörtökön a makói Kürt utcában egy lakóépületet veszélyeztetett a belvíz, amelyet a katasztrófavédelem helyi egysége szivattyúval eltávolított, míg a szentesi tűzoltók egy lakatlan épület megdőlt falát bontották vissza kéziszerszámokkal. Szentesen a Nagyhegy utcában is veszélyeztetett egy lakóházat a belvíz, ott szivattyúval avatkozott be a kiérkező egység.
 
Jász-Nagykun-Szolnok megyében jelenleg több mint 26 ezer hektárt borít belvíz. Pénteken déltől itt is egyre több helyen valószínű eső. Az elmúlt órákban nem volt szükség a megye tűzoltóinak beavatkozására.
 
Az éjszaka folyamán nem volt szükség a Pest megyei katasztrófavédelem beavatkozására a belvíz kapcsán. A Zagyva szentlőrinckátai szakaszán folyamatos apadás figyelhető meg, a legutóbb mért adatok szerint a másodfokú készültség már nem indokolt. Az Ipoly ipolytölgyesi szakasza tegnap elérte a harmadfokú árvízvédelmi készültségi szintet, azonban az éjszaka folyamán ismét apadásnak indult, így a legmagasabb készültségi fokozat elrendelésére nem volt szükség. Dömsödön a polgármester tegnap késő délután a másodfokú belvízvédelmi készültséget harmadfokúra emelte.
 
A Tolna megyei tűzoltók tegnap hét olyan esethez vonultak, amelynél vagy pincéből, vagy vízelvezető árokból kellett csapadékvizet eltávolítani. A korábbi napokban hullott rengeteg eső, illetve az olvadó hó miatt nagy mennyiségű csapadékvíz gyűlt össze, ami több lakóingatlant is veszélyeztet.

Vissza