Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Néhány helyen homokzsákokkal védik a házakat
2013. április 06.
Tegnap óta sehol nem történt jelentős változás az országban, az időjárás sem rontja jelentősen az ár- és belvízi helyzetet, a védekezés ugyanakkor a kritikus helyeken változatlanul nagy erőkkel folyik. Több folyón a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben, de igazán sok feladatot jelenleg a belvíz ad, az elöntött területek nagysága lassan megközelíti a 200 ezer hektárt.
Változatlanul a legmagasabb készültségi fokozat van érvényben Békés megye folyóin, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas–Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön, és most már a Fehér-Körösön is. A tegnapelőtt lezárt árvízi kapunál ezekben az órákban összesen 24 szivattyút telepítenek.
Ami a belvíz elleni védekezést illeti, jelenleg is tizennégy önkormányzat tart fenn készültséget, három településen másodfokút, a többiben a legalacsonyabb szintűt.
 
A mai napon nem változott a Marcal folyó vízszintje, ezért ott továbbra is szükség van homokzsákos védekezésre. Veszprém megyében már négyszáz ember dolgozik a gátakon, de pakolják a zsákokat Marcaltő és Egyházaskesző, valamint Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, illetve Marcaltő alacsonyabban fekvő részein is. A védekezésen dolgozóknak a Magyar Vöröskereszt munkatársai ételt és italt osztanak. A munkálatokban a vízügy és a katasztrófavédelem szakemberei mellett önkéntesek, polgárőrök, valamint önkéntes tűzoltók is részt vesznek, és nem sokkal dél után bekapcsolódtak a rendőrség az adóhatóság munkatársai, valamint további önkéntesek is.
Változás, hogy Várkeszőnél Szany irányából a Rába-csárda melletti kis hidat megnyitották a személyautók előtt, így a település most már Szany és Kemenesszentpéter felől is megközelíthető személygépjárművel.
A megye legkritikusabb pontján kívül még három esetben volt dolguk a megye tűzoltóinak, mindenhol pinceszivattyúzásnál.
 
Feltehetően csapadékelvezetési problémák miatt szakadt be egy utca burkolata a Fejér megyei Rácalmás üdülőövezetében szombaton reggel. A Pince soron az út körülbelül három méter sugarú körben megsüllyedt, majd beomlott. A közművezetékek nem rongálódtak meg. A veszélyes területet a katasztrófavédelem dunaújvárosi hivatásos tűzoltó egysége körbekerítette, a város polgármestere intézkedik az út helyreállításáról és a gödör betemetéséről.
 
Nyúlgáttal védtek meg egy somogyszentpáli állattartó telepet. Tegnap este a telep egyik dolgozója vette észre, hogy a közeli vízfolyás vízszintje annyira megemelkedett, hogy kiöntéssel fenyeget. A helybeli önkéntes és a marcali hivatásos tűzoltókat riasztották az esethez. A marcali hivatásos tűzoltóparancsnok által irányított védekezésben résztvevő somogyszentpáli és a kéthelyi önkéntes tűzoltók munkáját a lakók is segítették. A védekezéshez a Somogy megyei katasztrófavédelem nyolcszáz homokzsákot biztosított, ezt felhasználva építették ki a nyúlgátat a kritikus szakaszon. A gyors beavatkozásnak köszönhetően még időben sikerült megfogni a vizet, és megmenteni így kétszáz marhát és több tucatnyi sertést, valamint magát a telepet is.
 
Zala megyében a tegnapi esőzés ellenére sehol nincs szükség védekezésre, még a korábban kritikus Principális csatornánál sem, mert ott tegnap elkészült a mintegy ötszáz méter hosszú nyúlgát, és négy nagy teljesítményű szivattyúval távolították el a nagykanizsai tűzoltók a védett oldalról a vizet. Védekezésre egyelőre nem készülnek a szakemberek, mert a csatorna látványosan apad.
 
Az esőzés ellenére továbbra is apadnak Nógrád megye vízfolyásai, árvíz miatt már csak Ipolytarnócon, belvíz miatt pedig Ludányhalásziban van harmadfokú árvízvédelmi készültség, ott napok óta folyamatosan üzemel az átemelő szivattyú.
 
Hajdú-Bihar megyében két településen, Debrecenben és Balmazújvároson összesen hét helyszínen dolgoznak a megyei tűzoltóegységek. Tizenkilenc tűzoltó hét járművel és három szivattyúval dolgozik a felgyülemlett csapadékvíz eltávolításán. Az ár-és belvízvédelmi készültségi fokozatok egy kivétellel változatlanok, Csökmő településen délelőtt másodfokúra emelték a belvízi készültséget.
 
Csongrád megyében hét önkormányzat elsőfokú, három pedig másodfokú belvízvédelmi készültség mellett végez vízkárelhárítási tevékenységet, a vízügy megyeszerte harminc szivattyútelepet üzemeltet, legtöbbjét szünet nélkül, éjjel-nappal.
A folyóknál nem változott jelentősen a helyzet, árvízvédelmi készültséget eddig csak a legalacsonyabb fokozatban kellett elrendelni a Tisza egyik szakaszán, ott megfigyelő szolgálat működik.
A délelőtt folyamán Szentesen avatkoztak be a tűzoltók, mert a belvíz állattartó ólat és lakóházat veszélyeztetett. Makón pedig két lakóépület mellől szivattyúzta el a vizet a helyi hivatásos egység.
 
Kunszentmiklós mellett most már Kömpöc településen is másodfokú belvízvédelmi készültség van Bács-Kiskun megyében, előbbi helyen a kunszentmiklósi és szalkszentmártoni önkormányzati és önkéntes tűzoltók szivattyúzzák a vizet.
 
 

Vissza