Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Továbbra is nagy erőkkel folyik a védekezés
2013. április 06.
Az időjárás jelenleg az ország jelentős részén nem rontja az ár- és belvízi helyzetet, a védekezés ugyanakkor a kritikus helyeken változatlanul nagy erőkkel folyik. Több folyón, például a Körösökön és a Hortobágy-Berettyón a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség van érvényben. Folyamatosan védték ma a Marcal mentieket, de a folyó délután tetőzött.
Készletek raktározásáról egyeztetett a Békés megyei és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei katasztrófavédelmi igazgató. Abban állapodtak meg, hogy a Békés megyébe igényelt induló készleteket, a védekezéshez szükséges mintegy ötvenezer homokzsák, valamint szivattyúk, eszközök felét a mezőtúri katasztrófavédelmi kirendeltség raktáraiban helyezik el. Mindez azért is fontos, mert mindkét megye érintett a Körösök vízgyűjtőin kialakult helyzetben, a Körösök vízrendszerében kialakult árhullámok hatására ugyanis a Hármas-Körösön  folyamatos áradással kell számolni. Az esetleges közös védekezéshez pedig összehangolt műveletekre van szükség.
A vízügyi szakemberek többféle módszerrel igyekeznek csökkenteni a Mezőtúron átfolyó Hortobágy-Berettyó vízszintjét. A mezőtúri árvízkapuhoz telepített 24 szivattyút a mai napon beindították, a lezárt árvízi kaput kikerülve így emelik át a Hortobágy-Berettyó vizét a Hármas-Körösbe. A két folyót összekötő Nagykunsági főcsatornán keresztül is megkezdődött a Hortobágy-Berettyó többletvízének átvezetése a Hármas-Körösbe, egyúttal korlátozzák a Hortobágy-Berettyóba átemelhető belvíz mennyiségét is. A Nagykunsági főcsatornán való átvezetéssel számottevően csökkenthető a terület ár- és belvízi veszélyeztetettsége.
A Hortobágy-Berettyó Ágotai vészelzáró zsilipjét tegnap zárták le, így a Hortobágy-Berettyó lényegében árvízi tározóvá vált. Ezzel egyidőben mintegy 40 méter szélességben megnyitották a Nagyiványi-tározó töltését, így a Hortobágy folyó vizét közvetlenül a vésztározóba vezetik. Szintén a Nagyiványi-tározóba vezetik a Német-éri belvízcsatorna többletvízét, ezzel is tehermentesítve a Hortobágy-Berettyót.
 
Délután negyed négykor a Marcal folyó a Veszprém megyei Nemesgörzsönynél tetőzött, ezután megindult a lassú apadás. Ezzel együtt még mindig szükség van a homokzsákos védekezésre, váltásokkal 400 ember dolgozik a gátakon, Marcaltő és Egyházaskesző, Nemesgörzsöny és Egyházaskesző között, valamint Marcaltő alacsonyabban fekvő részein. A védekezésben a vízügy dolgozói, a katasztrófavédelem tűzoltó, valamint polgári védelmi szakemberei mellett önkéntesek, polgárőrök, és önkéntes tűzoltók, illetve a rendőrség és az adóhatóság munkatársai is részt vesznek. A Vöröskereszt munkatársai továbbra is ételt, italt osztanak a gátakon dolgozóknak.
A Marcal menti védekezésen kívül a mai napon még nyolc eset miatt riasztották a megye tűzoltóit, hétszer pinceszivattyúzásnál segítettek a bajbajutottakon.
 
Fejér megyében a vízfolyások lassan apadnak. Adonyban befejezték a belvízi védekezést, a belterületi árkok szinte teljesen kiürültek, csak csekély vízfolyások látszanak. A város egyik külterületi, belvízvédelmi csatornájából sem kell már szivattyúkkal átemelni a vizet az Adonyi főcsatornába. Vízeltávolítás miatt egyszer kérték a katasztrófavédelem segítségét a megyében. Székesfehérváron egy családi ház pincéjében gyűlt össze a víz, amelyet a hivatásos tűzoltók kiszivattyúztak.
 
 
 
 
 
A belvíz okoz gondot Győr-Moson-Sopron megyében is, legutóbb Bodonhelyre riasztotta a település polgármestere a csornai katasztrófavédelmi őrs tűzoltó egységét, mert a belvíz öt-hat lakóházat veszélyeztet. A tűzoltók nagyteljesítményű szivattyút visznek a beavatkozás helyszínére.
 
A mai napon délután négy óráig hat esetben kérték a Pest megyei katasztrófavédelem segítségét. A talajvízzel, belvízzel elöntött pincék Nagykátán, Dunaharasztin, Pilisszántón, Budaörsön és Vácdukán adtak feladatot a tűzoltóknak, akik huszonkilenc fővel és hét járművel vonultak a káresetek helyszínére.
Az Ipoly folyó ipolytölgyesi szakaszán folyamatos apadás figyelhető meg, ami ha további csökkenést mutat, lassan visszalép az elsőfokú árvízvédelmi készültségbe. A Zagyván már most is a legalacsonyabb szintű készültséget tartják érvényben.
Belterületen négy településen, Cegléden, Nagykátán, Dömsödön és Tárnokon van másodfokú belvízvédelmi készültség, míg Tápiószőlősön, Dunavarsányon és Törtelen elsőfokú a készültség, utóbbi településen már csak egy helyszínen folynak védekezési munkálatok.
 
Heves megyében elsőfokú a legmagasabb árvízi készültségi szint, védekezni kell ugyanakkor több településen a belvíz ellen, valamennyi érintett önkormányzat szivattyúkat működtet, ezekkel emelik át a vizet.
 
Számottevő változás nem történt Nógrád megyében az elmúlt órákban, tovább apadt az Ipoly Ipolytarnócnál, de a harmadfokú készültséget még nem vonták vissza. Ludányhalászinál ugyancsak harmadfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, az átemelő szivattyút még mindig folyamatosan üzemeltetik.
 
Hajdú-Bihar megyében délután is két településen dolgoznak a megyei tűzoltóegységek, összesen tíz helyszínen távolítják el a csapadékvizet. Huszonegy tűzoltó dolgozik folyamatosan hat gépjárművel és hat szivattyúval. Az ár-és belvízvédelmi készültségi fokozatok nem változtak, az elöntött területek nagysága megközelíti a 35 ezer hektárt.
 
A Csongrád megyei katasztrófavédelem egyik egysége dél óta Makón avatkozott be, ahol a Szilágyi Dezső utcában a belvíz befolyt egy melléképületbe és lakóházat is veszélyeztetett.
A megyében közel 38 ezer hektárnyi területet borít belvíz, az önkormányzatok kilenc településen összesen 104 fővel és 13 technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkában. A megye valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben, két szakaszon harmadfokú a készültség.
 
 

Vissza