Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Telített a talaj, terjeszkedik a belvíz
2013. április 07.
A reggeli adatokhoz képest tizenháromezer hektárral nőtt a belvíz által elárasztott terület nagysága. A munka országszerte egész nap folyamatos volt, három településen az árvíz, nyolcvanon pedig a belvíz ellen zajlott védekezés. Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint hétfőn a Dunántúlon sok lesz a felhő, de a prognózis szerint csapadék nem várható. Élénk északi, északkeleti szél jön, keleten ezt erős lökések kísérhetik.
A magyarországi folyószakaszokon a vasárnap délutáni adatok szerint közel kétezer-hatszáz kilométeren volt valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség. A Tisza egyes szakaszain, a Lónyay-főcsatorna alsó szakaszán, a Sajón és a Zagyva felső és alsó szakaszán, valamint a Rába egyes szakaszain első-, a Tisza más részein, a Túron, a Lónyay-főcsatorna felső szakaszán, a Bodrogon, a Zagyva középső szakaszán, a Berettyó felső részén, a Hármas-Körös torkolati szakaszán, valamint az Ipoly középső folyásán másod-, a Krasznán, a Taktán, a Hortobágy-Berettyón, a Berettyó alsó szakaszán, illetve a Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körösön, valamint a Zala folyón pedig harmadfokú volt a készültség.
 
Tizennégy megye nyolcvan településén folyik belvízi védekezés, az Országos Vízügyi Főigazgatóság jelentése szerint a belvízzel elöntött terület nagysága országosan 216 ezer hektár. Tizenkét vízügyi igazgatóság területén, tizenegy szakaszon első-, negyvenhat szakaszon másod-, és huszonnégy szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak.
 
Az országban négy megyében összesen tizenegy utat kellett lezárni.
 
Továbbra sem apad a Marcal a Veszprém megyei Egyházaskesző és Nemesgörzsöny körzetében. A vízügyi igazgatóság kérésére a Pilis Mentőcsoport lánctalpas kétéltű járműve érkezett a helyszínre, a kora délutáni órák óta ezzel a speciális eszközzel szállítják a homokzsákokat a Marcal balparti védekezéséhez. A hosszan elnyúló ideiglenes gátnál nagy segítséget jelent a kétéltű jármű, hiszen megkönnyíti a kint dolgozó háromszáz ember munkáját. Tovább épül – valószínűleg még hétfőn is – Nemesgörzsönynél a jászolgát is, amely megakadályozza, hogy tovább áradjon a folyó Marcaltő irányába. Vasárnap három káresetről érkezett jelzés a megyei ügyeletre, valamennyi alkalommal pincéből szivattyúztak vizet a tűzoltók.
 
Tolna megyében félpályás forgalomkorlátozást vezettek be a 6318-as úton Keszőhidegkút és Regöly között a megáradt Kapos miatt. A védekezés a tamási katasztrófavédelmi őrsparancsnok irányításával zajlik, a helyszínre a keszőhidegkúti önkormányzat küldött húsz közmunkást, ők egy traktor segítségével dolgoznak. Eddig ezer homokzsákot használtak fel.
 
Győr-Moson-Sopron megyében a csornai hivatásos tűzoltók két szivattyúval még mindig szivattyúznak Bodonhelyen. Lakosságvédelmi intézkedésre továbbra sem volt szükség. Az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság vasárnap délután nem számolt be elrendelt készültségi fokozat változásáról a megyében.
 
 Fejér megyében továbbra is egy helyszínen folyik árvízi védekezés. Székesfehérváron a Székely utcai zártkerti ingatlanok védelme érdekében már egy hete szivattyúval emelik át a Lugosi árok vizét a Gaja-patak felé. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi-főcsatornán első fokú belvízvédelmi, a fehérvárcsurgói tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van. Vízeltávolítás miatt délután egy alkalommal kérték a katasztrófavédelem segítségét.
 
Hajdú-Bihar megye területén első- és másodfokú árvízvédelmi készültség három-három szakaszon van, illetve harmadfokú a készültség a Bucsa-Nádudvar, illetve a Szeghalom-Darvas védelmi szakaszon. Az ágotai vészelzáráshoz folyamatban van hét darab, percenként ötszáz literes teljesítményre képes szivattyú telepítése. Ilyenből ott jelenleg négy üzemel. A Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság területén tizenkét védelmi szakaszon van belvízvédelmi készültség, ebből négy esetében ez harmadfokú. A huszonhárom üzemelő szivattyútelep az elmúlt napon összesen több mint négyezer köbméter belvizet emelt át a befogadókba.
A készültséggel érintett területen tizenhét üzemelő belvíztározóban összesen közel harmincmillió köbméter belvizet tartanak vissza. A megyében tizenegy településen van belvízvédelmi készültség, az eddigiek mellett immár Hajdúszováton is elsőfokú készültséget rendeltek el. A megyei tűzoltóegységek továbbra is dolgoznak Debrecen négy helyszínén, négy járművel, négy szivattyúval és nyolc tűzoltóval. A megyében hozzávetőlegesen majdnem harminchatezer hektár áll belvíz alatt.
 
Békés megyében a nap második fele nem hozott változást az árvízvédelmi helyzetben, továbbra is minden folyón harmadfokú készültség van érvényben. A belvíz esetében is tulajdonképpen azonos a helyzet, mint volt napközben. Egyetlen változás, hogy az eddig elsőfokú belvízvédelmi készültségű Vésztőn emelték a fokozatot, most már itt is másodfokú a készültség.
 
Vas megyében vasárnap egy alkalommal volt szükség tűzoltói beavatkozásra, a Csánigi Önkéntes Tűzoltó Egyesület hajtott végre vízszivattyúzást.
 
Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok és Pest megyében vasárnap délután a délelőtti helyzethez képest nem történt változás, a védekezési munkálatok a korábbiak szerint zajlanak.
 


 

Vissza