Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Belvíz elleni védekezés
2010. december 21.
December 20-án az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 11 megyében 185 településen folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 961 fő 214 szivattyúval és 43 munkagéppel vett részt. A kitelepítettek száma december 20-án 1 fővel növekedett, lakosságvédelmi intézkedésre Csongrád megyében, Szegvár településen került sor. A belvíz miatt december 20-án összesen 56 fő volt kitelepítve. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága kismértékben csökkent, jelenleg 306.000 hejtár, ebből 169.300 hektar vetés-szántó. (December 19-én az összes elöntött terület 313.800 hektár volt, melyből 170.000 hektár vetés-szántó.)
Folyóink fővédvonalain 1698 km hosszon volt árvízvédelmi készültség elrendelve. (December 19-én ez az adat 1793 km volt.) III. fokú árvízvédelmi készültség van 519 km hosszon, a Tiszán Tiszapalkonya és Szolnok között, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán.· II. fokú árvízvédelmi készültség van 472 km hosszon,· I. fokú árvízvédelmi készültség van 707 km hosszon.
Bács-Kiskun megyében ár-, vagy belvízvédelmi fokozat emelés nem történt, 12 település védekezett.
Békés megyében 29 településen folyt védekezés, 17 településen I. fokú, 12 településen II. fokú védekezési fokozat mellett.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ár-, illetve belvízi védekezés 4 településen folyt. A víz 836 db lakóépületet veszélyeztetett, melyből 9 db-nál falfelázások és kisebb repedések jelentkeztek.
Hajdú-Bihar megyében29 településen volt az önkormányzat által elrendelt belvízvédelmi készültség. Hajdúböszörmény-Pród településrészen - a tanyák védelme érdekében - a Hajdúnánást és Balmazújvárost összekötő út alatti műtárgyat (átereszt) kinyitották és a felgyülemlett vizet a Brassó-érbe engedték.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 7 településen folyt belvízi védekezés.
Pest megyében27 települést érintett a belvíz, több védekezést folytató településen a rossz időjárási viszonyok miatt szüneteltették a munkálatokat.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 27 településen belvíz elleni, 1 településen ár- és belvíz elleni, valamint 1 településen árvíz elleni védekezés folyt. Az ár- és belvíz összesen 382 db lakóházat veszélyeztetett. Újfehértó település belterületén négy utca a belvízi elöntés miatt még mindig le van zárva az átmenő forgalom elől. Dombrádon egy utca továbbra is járhatatlan.


Vissza