Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Nem fogy a belvíz
2013. április 09.
Változatlanul hatalmas területek állnak belvíz alatt az országban, összességében mintegy 216 ezer hektár. Számos folyón a legmagasabb fokozatú az árvízvédelmi készültség. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mai napon több-kevesebb napsütésre számítani lehet, de keleten több helyen, másutt szórványosan eső, zápor valószínű.
A reggeli adatok szerint a magyarországi folyószakaszokon közel kétezer-négyszáz kilométeren volt valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség, 953 kilométer hosszon – Tisza, Sajó, Túr, Zagyva, Maros, Rába, és Zala – elsőfokú, 853 kilométer hosszon – Tisza, Lónyay főcsatorna, Bodrog, Kraszna és Berettyó felső szakasza, Hármas-Körös torkolati szakaszamásodfokú, 591 kilométer hosszon – Kraszna, Takta, Hortobágy- Kraszna, Hortobágy- Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös – pedig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Három megye öt településén árvízi, 12 megye 85 településén belvízi védekezés zajlik. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan változatlanul 216 ezer hektár, 12 vízügyi igazgatóság területén tíz szakaszon elsőfokú, 46 szakaszon másodfokú és 25 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn. Jelenleg 183 szivattyúval emelik át a vizet, a legkritikusabb pontokon összesen több mint 1230 homokzsákot helyeztek el.
A belvíz miatt kilenc, löszfalomlás miatt pedig öt embert kellett az ország különböző pontjain kitelepíteni. A kialakult helyzet miatt három megye nyolc útját tartják zárva.
 
Tegnap este hat órára befejezték a Veszprém megyében dolgozó önkéntesek és a hivatásos állományúak a Marcal folyónál napokkal ezelőtt megkezdett védmű építését. Az elkészült ideiglenes gát mellett további homokzsákokat is deponáltak arra az esetre, ha cserére vagy magasításra lenne szükség. A katasztrófavédelem tűzoltó egységei nem sokkal fél hét előtt hagyták el a helyszínt, a továbbiakban a vízmű szakemberei tartják fenn a figyelőszolgálatot.
Az elmúlt 24 órában hatszor riasztották a megye valamelyik tűzoltó egységét pinceszivattyúzáshoz.
 
Csongrád megyében több mint 30 ezer hektárnyi területet borít belvíz. Az önkormányzatok hét településen összesen 88 fővel és 21 technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkálatokban, egy településen, Székkutason folytatnak másodfokú védekezést, a megyében összesen harminc szivattyútelep üzemel. A tegnapi napon a Tisza folyó teljes Csongrád megyei szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el, árvízi védekezéshez még nem kérték a katasztrófavédelem segítségét.
 
Békés megye minden folyóján továbbra is harmadfokú készültség van érvényben, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas–Körösön, a Kettős-Körösön, a Sebes-Körösön, a Fekete-Körösön, és a Fehér-Körösön is.
Tizenöt önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, négy településen másodfokú a készültség, tizenegy településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben. Hétfőn kora este belvízzel kapcsolatos esethez riasztották a megye egyik tűzoltó egységét, Gyulán egy lakóház pincéjében körülbelül 30-40 cm magasan állt a víz. A vizet a kisváros hivatásos tűzoltói távolították el.
 
 
Hajdú-Bihar megye 12 tűzoltója jelenleg Debrecen három pontján szivattyúzza a vizet. A megyében korábban elrendelt árvízvédelmi fokozatok változatlanul érvényesek,  belvízvédelmi készültség tíz településen van. Háromban, Nádudvaron, Balmazújvároson és Zsákán másodfokú.
 
Fejér megyében a vízfolyások folyamatosan apadnak. Székesfehérváron a Székely utcai zártkerteknél hétfőn leszerelték a szivattyúkat, amelyekkel egy héten át az ingatlanok védelme érdekében emelték át a Lugosi árok vizét a Gaja-patak felé. Kulcson tegnap harmadfokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán első fokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van. Vízeltávolítás miatt hétfőn nem volt szükség a katasztrófavédelem egységeinek segítségére a megyében.
 
Nem történt számottevő változás Nógrád megyében tegnap délután óta, harmadfokú ár- vagy belvízvédelmi készültség már egyik településen sincs. Az Ipolyon Ipolytarnócnál másodfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Ludányhalásziban és Ipolyvecén pedig másodfokú a belvízvédelmi készültség.
 
Pest megyében  az éjszaka folyamán nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra belvízzel kapcsolatban. A legalacsonyabb készültségi fokozat sincs már érvényben az Ipoly folyón, több településen problémákat okoz ugyanakkor a belvíz. Még mindig másodfokú belvízvédelmi készültség van Tápiógyörgyén, Nagykátán, Cegléden, Dömsödön és Tárnokon, és  belépett a sorba Apaj település is. Elsőfokú készültség két településen van.
 
Heves megyében továbbra is egy-egy helyen van másodfokú ár-, vagy belvízvédelmi készültség, a belvíz miatt leginkább érintett településen, Nagyfügeden két szivattyúval emelik át a vizet. A tegnapi napon három településen kellett a belvíz ellen védekezni, nyolc ember három technikai eszközzel dolgozott.

Vissza