Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Újabb esők, emelkedhetnek a vízszintek
2013. április 10.
A tegnapi jó időnek köszönhetően minimálisan csökkent az országban belvízzel elöntött területek nagysága, de még mindig jócskán több mint kétszázezer hektár áll víz alatt. Számos folyón az árvízvédelmi készültség legmagasabb fokozatát tartják érvényben. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a mai napon szinte mindenhol lehet csapadék, helyenként, főleg délen és délnyugaton akár zivatar is kialakulhat.
A reggeli adatok szerint a magyarországi folyószakaszokon több mint kétezer-négyszáz kilométeren volt valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség, 1074 kilométer hosszon – Tisza, Sajó, Túr, Zagyva, Berettyó felső szakasza és Maros, Rába, Zala – elsőfokú, 737 kilométer hosszon – Tisza, Lónyay főcsatorna, Bodrog, Kraszna és Hármas-Körös torkolati szakaszamásodfokú, 591 kilométer hosszon – Kraszna, Takta, Hortobágy-Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Fekete-, Fehér-, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös – pedig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Egy megye két településén árvízi, tizenegy megye 77 településén belvízi védekezés zajlik. A belvízzel elöntött terület nagysága országosan 212 ezer hektár, 12 vízügyi igazgatóság területén 12 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú és 25 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.
A belvíz miatt kilenc, löszfalomlás miatt pedig öt embert kellett az ország különböző pontjain kitelepíteni. A kialakult helyzet miatt három megye hét útját tartják zárva.
 
Éjfél óta már csak másodfokú készültség van érvényben a Fehér- és a Fekete-Körösön, a többi folyón, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas–, a Kettős- és a Sebes-Körösön fenntartották a legmagasabb fokozatot.
Békés megye tizenöt önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, három településen másodfokú a készültség, tizenkét településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben. A megye katasztrófavédelmi egységei ár- és belvíz szempontjából nyugodt éjszakát tudhatnak maguk mögött.
 
Csongrád megyében csaknem 31 ezer hektárnyi területet borít belvíz. Az önkormányzatok hat településen összesen 44 fővel és nyolc technikai eszközzel vesznek részt a védekezési munkálatokban. Csanytelek és Mindszent már megszüntette az elrendelt készültséget, Tiszasziget településen ugyanakkor elrendelték a legalacsonyabb fokozatú belvízvédelmi készültséget, a megyében összesen harminc szivattyútelep üzemel. A Tisza folyó teljes Csongrád megyei szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, az éjszaka folyamán ár- és belvízi védekezéshez nem kérték a katasztrófavédelem segítségét.
 
Hajdú-Bihar megyében nem változtak az ár-és belvízvédelmi készültségi fokozatok, kivéve Csökmő települést, ahol megszüntették a belvízvédelmi készültségi fokozatot. A katasztrófavédelem tűzoltóegységeit éjszaka egyszer sem riasztották vízzel kapcsolatos esethez.
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében csaknem 23 ezer hektárnyi terület áll belvíz alatt, összesen nyolc településen tartanak fenn belvízvédelmi készültséget, hét helyen másodfokon, egy településen pedig első fok mellett védekeznek. A megye folyóinak 27 és fél kilométeres szakaszán van érvényben a legmagasabb árvízvédelmi fokozat.
 
A Veszprém megye folyóin normalizálódott a helyzet, így az ország sok más részeihez hasonlóan most már itt is inkább a belvíz okoz helyenként problémát. A tűzoltókat az elmúlt órákban egyszer riasztották belvízzel összefüggő esethez, pincéből szivattyúzták ki a vizet.
 
Győr-Moson-Sopron megyében a 18 ezer hektárt közelíti a belvízzel elöntött területek nagysága, öt belvízvédelmi szakaszon másodfokú a készültség, jelentősebb tűzoltói beavatkozást azonban nem igényel a helyzet.
 
Kedden kétszer kérték Fejér megyében vízeltávolítás miatt a katasztrófavédelem egységeinek segítségét, Székesfehérváron és Bicskén pincében felgyülemlett vizet szivattyúztak ki a hivatásos és az önkormányzati tűzoltók.
Székesfehérváron továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van, de védekezésre már nincs szükség. Kulcson harmadfokú a belvízvédelmi készültség. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van.
 
Az éjszakai esőzés következtében minimálisan elkezdett emelkedni az Ipoly vízszintje, de továbbra is a tegnap elrendelt elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben a folyón a Nógrád megyei Ipolytarnócnál. Ugyancsak tegnap óta van elsőfokú készültség Ludányhalásziban a belvíz miatt, Ipolyvecén pedig másodfokú a belvíz elleni védekezés szintje.
 
Heves megyében változatlanul egy-egy helyen tartanak fenn másodfokú ár-, vagy belvízvédelmi készültséget, a belvíz miatt leginkább érintett településen, Nagyfügeden két szivattyúval emelik át a vizet. A tegnapi napon egy településen kellett a belvíz ellen védekezni.
 
 

Vissza