Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A csapadékos idő miatt újabb vízszintemelkedések várhatóak
2013. április 10.
Az elmúlt napokban az ország nyugati felén javult az ár- és belvízhelyzet, a keleti országrészben azonban számos folyón az árvízvédelmi készültség legmagasabb fokozatát tartják érvényben. A szerdai nap a korábbiaknál csapadékosabbnak ígérkezik, helyenként, főleg délen és délnyugaton akár zivatar is kialakulhat.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében a mai naptól tizenegy polgári védelmi szolgálatra berendelt munkás erősíti az eddigi 13 fős védelmi stábot a szolnoki Tiszaligetben. Képzésükről a szolnoki katasztrófavédelmi kirendeltség gondoskodik, feladatuk a töltés erősítése, a háttér- és terepmunkák biztosítása lesz. A szakemberek a fóliázás további megerősítésével próbálják megakadályozni, hogy még jobban átázzon a szolnoki tiszaligeti körtöltés. A tavalyi aszályos idő miatt keletkezett hétszáz méteres hosszanti repedést szakszerűen betömték, jelenleg az eddig lefektetett fólia homokzsákos súlyozását végzik. A töltést éjjel-nappal  ellenőrzik. Várhatóan a Tisza legmagasabb vízszintje egy méterrel alatta marad majd a 2006-os értéknek, előreláthatóan pénteken lépi át a harmadfok elrendeléséhez kötött mértéket. 
A megyében csökkent a belvizes területek nagysága, és sikeres a Hortobágy-Berettyó vízszintjének szabályozása is.
 
Másodfokú készültséget tartanak fenn a Fehér- és a Fekete-Körösön, a többi folyón, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas-, a Kettős- és a Sebes-Körösön továbbra is a legmagasabb fokozatú készültség van érvényben.
Békés megye tizenöt önkormányzata tart fenn belvízvédelmi készültséget, három településen másodfokú a készültség, tizenkét településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben. A megye katasztrófavédelmi egységeit délelőtt nem riasztották ár- és belvízzel kapcsolatos esethez.
 
Csongrád megyében a Tisza folyón a csongrádi és a mindszenti vízmércénél másodfokú árvízvédelmi védekezés van érvényben, míg a folyó szegedi szakaszán a vízügy elsőfokú védekezést folytat.
Az alföldi megyében 29 és félezer hektár áll belvíz alatt, az önkormányzatok közül Székkutas másodfokú, öt település pedig elsőfokú belvízvédelmi védekezést folytat összesen nyolc eszközzel és 29 fővel.
A katasztrófavédelem megyei egységeinek ma délelőtt nem kellett ár- vagy belvízzel kapcsolatos esetben beavatkozniuk.
 
Hajdú-Bihar megyében a tűzoltóknak jelenleg egy helyen ad munkát a belvíz, két szivattyúval távolítják el a felgyülemlett vizet. Az ár-és belvízvédelmi készültségi fokozatok nem változtak.
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében összesen nyolc településen tartanak fenn belvízvédelmi készültséget, hét helyen másodfokon, egy településen pedig első fok mellett védekeznek. A megye folyóinak 27 és fél kilométeres szakaszán van érvényben a legmagasabb árvízvédelmi fokozat.
 
Már csak figyelőszolgálatot működtetnek a folyamatosan apadó Marcal Veszprém megyei szakaszán, ahol a legkritikusabb öt napban  3-400 ember dolgozott egyidejűleg, összesen 30 ezer homokzsákból építettek egy ötszáz méteres védművet, így védve meg a folyó menti házakat és utakat.
Valamelyest javult a megyében a belvízi helyzet is, ma délelőtt már csak két pincéből kellett az ott felgyülemlett vizet kiszivattyúzniuk a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek.
 
Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is öt belvízvédelmi szakaszon tartják érvényben a másodfokú készültséget, jelentősebb tűzoltói beavatkozást azonban most sem igényel a helyzet.
 
Fejér megye székhelyén továbbra is elsőfokú árvízvédelmi készültség van, védekezésre már nincs szükség. Kulcson harmadfokú a belvízvédelmi készültség. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán még mindig másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van. A katasztrófavédelem egységeinek délelőtt sehol sem kellett vízkárelhárítás miatt vonulniuk.
 
A Nógrád megyei Ipolytarnócnál már csak elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, Ludányhalásziban is a legalacsonyabb fokozat mellett védekeznek a belvíz ellen, Ipolyvecén, ahol másodfokú belvízvédelmi készültség van érvényben, korábban két ember két szivattyúval távolította el a vizet, de most már szüneteltetik a munkálatokat. Ár- és belvízzel kapcsolatos beavatkozás nem volt a megyében.
 
 

Vissza