Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Folyóinkon és a földeken változatlan a helyzet
2013. április 11.
A folyók többségén nem változtak az árvízvédelmi készültségi fokozatok, és belvíz is ugyanakkora területet borít, mint tegnap. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint északon többnyire erősen felhős idő ígérkezik, délen azonban szakadozottabb lesz a felhőzet. Sokfelé valószínű eső, zápor.
A ma reggeli adatok szerint még mindig meghaladja a 2200 kilométert az árvízvédelmi készültséggel érintett magyarországi folyószakaszok hossza. 465 kilométeren – Tisza, Zagyva, Berettyó felső szakasza és Maros, Rába, Zala – elsőfokú, 1225 kilométer hosszon – Tisza, Kraszna, Lónyay főcsatorna, Bodrog, Fekete-, Fehér-, Hármas-Körösmásodfokú, 536 kilométeren – Kraszna, Takta, Hortobágy-Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Sebes-, Kettős- és Hármas-Körös – pedig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Az elmúlt órákban nem változott a belvízi helyzet, az elöntött területek nagysága megegyezik a tegnap késő délutánival, most is 205 ezer hektár földet borít víz, 12 vízügyi igazgatóság területén 13 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú, 24 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.
Három megye négy településén árvízi, tíz megye 71 településén pedig belvízi védekezést folytatnak. A kialakult helyzet miatt három megyében összesen hat utat tartanak zárva.
 
Nem változtak az árvízvédelmi készültségi fokozatok Jász-Nagykun-Szolnok megyében, a folyó egyes szakaszain másodfokon védekeznek. Ugyanez a helyzet a Zagyván – a Tisza visszaduzzasztással érintett szakaszán – Szolnok és Újszász között.
Még mindig csaknem 29 ezer hektár van belvíz alatt, a holtágak telve vannak, a legtöbb helyen szivattyúval emelik át a vizet a befogadókba.
 
Jelenleg Békés megye valamennyi folyója apad, de a másodfokú készültséget továbbra is fenntartják a Fehér- és a Fekete-Körösön, míg a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a  Hármas-, a Kettős- és a Sebes-Körösön a legmagasabb fokozatú készültség van érvényben.
Tizenöt önkormányzat területén van belvízvédelmi készültség, három településen másodfokú, tizenkét településen pedig a legalacsonyabb fokozat van érvényben. A megye tűzoltóit ár- vagy belvíz miatt éjszaka nem riasztották.
 
Csongrád megyében nem egészen 30 hektárnyi területet borít belvíz, öt településen első, egy településen – Székkutason – másodfokú védekezés zajlik. A Tisza folyó megyét átszelő szakaszán elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben, a Csongrád-Mindszenti árvízvédelmi szakaszon másodfokon védekeznek. A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság árvízi védekezési tevékenységben nem vesz részt.
 
Hajdú-Bihar megyében csaknem 35 ezer hektárt borít belvíz, 12 védelmi szakaszon és kilenc településen van érvényben valamilyen fokozatú készültség, négy helyen másodfokú. Készültséget tesz szükségessé az áradás is, vannak olyan folyószakaszok, így a Bucsa-Nádudvar és a Szeghalom-Darvas közötti, ahol harmadfokú a készültség.
 
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében a Tisza és a Túr egyes szakaszain megszűnt az árvízvédelmi készültség.
Csaknem 23 ezer hektárnyi földet borít belvíz, nyolc településen van belvízvédelmi készültség, hét helyen másodfokon védekeznek

Fejér megyében a korábban elrendelt ár- és belvízi készültségek érvényesek. A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán továbbra is másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán első fokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van. Székesfehérváron elsőfokú az árvízvédelmi, Kulcson harmadfokú a belvízvédelmi készültség.
Szerdán vízeltávolítás érdekében egyszer avatkozott be a katasztrófavédelem a megyében. Móron az önkormányzati tűzoltók egy festékbolt pincéjéből szivattyúzták ki a vizet.
 
Tegnap délután két órakor visszavonták Ludányhalásziban és Ipolyvecén a belvízvédelmi készültséget, így Nógrád megyében már sehol nem kell belvíz miatt védekezni.
Az Ipoly folyó tegnap minimálisan emelkedett Ipolytarnócnál, délután hat órától azonban újra csökkenni kezdett a víz szintje, a folyó ezen szakaszán jelenleg még elsőfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Baranya megyében jelenleg nincs árvízvédelmi készültség. A Duna alsó szakaszán 53 négyzetkilométeren elsőfokú belvízvédelmi készültség van érvényben. Kölked település mellett üzemel a Bédai szivattyútelep. A Dráva mentén csaknem 155 kilométeren másodfokú belvízvédelmi készültség van, két műszakban, napi 16 órában dolgoznak a szivattyúk, melyek a Lanka csatornából emelik át a vizet a Drávába. Lakosságvédelmi intézkedésre nem volt szükség a belvíz kapcsán.
 
Győr-Moson-Sopron megyében továbbra is öt belvízvédelmi szakaszon tartják érvényben a másodfokú készültséget, jelentősebb tűzoltói beavatkozást azonban most sem igényel a helyzet.
 
A belvízhelyzet miatt tegnap óta egyszer sem kérték a Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltóinak segítségét. Hat településen továbbra is másodfokú, két másikon pedig a legalacsonyabb fokozatú belvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Heves megyében továbbra is egy-egy helyen tartanak fenn másodfokú ár-, vagy belvízvédelmi készültséget, a belvíz miatt leginkább érintett településen, Nagyfügeden két szivattyúval emelik át a vizet.
 
 

Vissza