Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Csendes ár- és belvízi védekezés
2013. április 11.
Csütörtökön három megye négy településén folytattak árvízi, tíz megye hatvankilenc településén pedig belvízi védekezést. Továbbra is három megyében összesen hat utat kellett lezárni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő három napban csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén. Az ország nyugati és középső területein tovább folytatódik, a keleti területeken pedig megindult az apadás. A hazai folyók jellemzően alsó szakaszaikon áradnak, illetve tetőznek.
Új belvízvédelmi szükségtározót nyitottak a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron. A tározó befogadóképessége közel félmillió köbméter, amely előreláthatólag megoldja a városrész belvízelvezetését a vízbeemelési korlátozás végéig. Eddig egy tucat vis maior pályázat érkezett a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságra az ár- és belvízi védekezés kapcsán. Ezek ellenőrzése folyamatos, hangzott el a mára összehívott rendkívüli megyei védelmi bizottsági ülésen. Az ülést a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és a KÖTIVIZIG igazgatója kezdeményezte. Itt egyebek között a figyelőszolgálatok erősítéséről, a folyamatban lévő munkálatokról, illetve a magasparti települések jövő heti szemléjéről is szó esett. A biztonságos védekezés és az akadálytalan kommunikáció érdekében elképzelhető, hogy mobil átjátszó állomás telepítésére is szükség lesz a megyében. Ezt az igényt a katasztrófavédelem hat órán belül teljesíteni tudja. A vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint a Tiszán levonuló árhullám várhatóan a jövő héten tetőzik a térségben. A vezsenyi kivételével a hullámtéri öblözetek folyamatosan töltődnek, a vízállások jelenleg másodfokú készültséget indokolnak. Változatlanul a legmagasabb, harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó mentén, valamint a Hármas-Körös jobb parti, a mezőtúri Árvízkaputól a torkolatig terjedő szakaszán. A kedvező időjárásnak és a folyamatos belvíz-mentesítési munkálatoknak köszönhetően az elmúlt 24 órában 1300 hektárral csökkent az elöntött területek nagysága, és az átemelési korlátozások is enyhültek.
 
Békés megyében a belvízzel összefüggésben az elmúlt órákban nem volt szükség tűzoltói beavatkozásra. Már csak elsőfokú a készültség a Fekete- Körösön, másodfokú a Fehér- és a Kettős-Körösön, a többi folyón, vagyis a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas- és a Sebes-Körösön maradt még a harmadfokú készültség. A folyók egyébként apadnak. Javult a megye belvízhelyzete is, tizenhárom önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget megyében. Kötegyán, Szeghalom, Vésztő másodfokú, Békéscsaba, Sarkad, Sarkadkeresztúr, Köröstarcsa, Gyomaendrőd, Biharugra, Zsadány, Bucsa, Kétsoprony, Körösladány pedig elsőfokú készültségben van. Megszűnt viszont a készültség Békésszentandráson és Kétegyházán.
 
Pest megye területén öt településen van érvényben másod-, három településen elsőfokú belvízvédelmi készültség, azonban tényleges munkálatokat a nyolcból csupán három településen folytatnak az önkormányzatok. Apajon, Cegléden és Nagykátán összesen négy szivattyúval, két munkagéppel és tizenhét fővel végeznek belvízvédelmi tevékenységet a települések és lakóingatlanok védelme érdekében. A fokozatosan javuló helyzetet mutatja az is, hogy napi szinten már csupán egy-két esetben riasztják a Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltó egységeit belvízzel kapcsolatban. Csütörtökön csak egyszer volt szükség segítségre, Martonvásáron egy családi ház pincéjében gyülemlett fel a víz egy méter magasan, amit a tűzoltók átemeltek a vízelvezető árokba.
 
Fejér megyében öt területen továbbra is fenntartják a készültséget.  A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi-főcsatornán elsőfokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség van érvényben. Székesfehérváron elsőfokú az árvízvédelmi, Kulcson harmadfokú a belvízvédelmi készültség. Vízeltávolítás miatt csütörtökön már nem kérték a katasztrófavédelem segítségét a megyében.
 
Tolna megye területén a Völgységi-patak Bonyhádnál tovább apad, a Kaposon és mellékvízfolyásain is apadó vízállások jellemzőek. A Sió Tolna megyei szakaszán szintén csökkenő vízszinteket mérnek. A csapadékmentes időjárásnak köszönhetően a Nádor-csatorna pálfai szelvényében és a Tolnanémedi-Dombóvár belvízvédelmi szakaszon is folyamatos a lassú apadás. A szekszárd-bátai belvízöblözet Báta II. szivattyútelepén továbbra is másodfokú belvízvédelmi készültség van. A szivattyúzás hatására a belvízszintek jelentősen csökkentek. A Szekszárd-Simontornya belvízvédelmi szakaszon is másodfokú a belvízvédelmi készültség. Ennél alacsonyabb, elsőfokú a készültség a bölcske-bogyiszlói belvízvédelmi szakaszon és Tolna város is elsőfokú belvízvédelmi készültséget rendelt el. A rendkívüli időjárással kapcsolatban keletkezett káresetek miatt a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tizenhárom vis maior helyszíni bejáráson vett részt Szakály, Miszla, Diósberény, Gyulaj, Regöly, Szakadát, Tamási, Iregszemcse, Nagyszokoly, Pincehely, Várong, Döbrököz és Harc településeken.
 
Győr-Moson-Sopron megyében az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság tájékoztatása alapján a központi védelemvezető a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon a Holt-Marcal részöblözetére csütörtökön este hattól másodról elsőfokúra mérsékelte a belvízvédelmi készültséget, a Rába-felső belvízvédelmi szakaszon pedig szintén ettől az időponttól a másodfokú belvízvédelmi készültséget megszüntette.
Heves megyében Nagyfüged településen még mindig érvényben van a másodfokú belvízvédelmi készültség. A településen az önkormányzat két szivattyúja működik három önkormányzati dolgozó felügyeletével, akik figyelőszolgálatot is ellátnak.                       
Hajdú-Bihar megyében csütörtökön két szivattyúval három fő végzett vízszívatási munkálatokat. Az ár- és belvízvédelmi készültségi fokozatok változása egyedül Zsáka települést érintette, ahol a készültséget elsőfokúra mérsékelték. Az ágotai vészelzárásnál hét szivattyú üzemel a Hortobágy-Berettyó tehermentesítése érdekében.
 
Nógrád megyében reggel óta nincs változás az ár- és belvízi helyzetben. Már csak Ipolytarnócon van elsőfokú árvízvédelmi készültség, az Ipoly folyó szintje tegnap délután hat óra óta folyamatosan apad.

Vissza