Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Az újabb csapadék nem tesz jót az ár- és belvízi helyzetnek
2013. április 12.
Némi javulást hozott az ár- és belvízi helyzetben az elmúlt napok csapadékmentes és viszonylag napos időjárása, de több folyószakaszon most is a legmagasabb árvízvédelmi készültséget tartják érvényben, és csökkenő mértékben, de még mindig munkát ad a belvíz is. A mai napon a déli, kora délutáni óráktól előbb nyugaton, majd később fokozatosan keleten is kialakulhatnak elszórtan zivatarok. Ezeket helyenként viharos, 60-75 km/h erősségű szél, néhol jégeső kísérheti, de kis valószínűséggel egy-egy zivatarhoz akár 90 km/h feletti széllökés és akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jég is társulhat.
A ma reggeli adatok szerint valamivel több mint 2100 kilométer az árvízvédelmi készültséggel érintett magyarországi folyószakaszok hossza. 462 kilométeren – Tisza, Zagyva, Berettyó felső szakasza és Maros, Rába, Kettős Kőrös, Zala – elsőfokú, 1217 kilométer hosszon – Tisza, Kraszna, Lónyay főcsatorna, Bodrog, Fekete-, Fehér-, Hármas-Körösmásodfokú, 465 kilométeren – Kraszna, Takta, Hortobágy-Berettyó, Berettyó alsó szakasza, Sebes-, Hármas-Körös – pedig a legmagasabb, harmadfokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
 
Javult a belvízi helyzet, az elöntött területek nagysága most már nem éri el a kétszázezer hektárt, 12 vízügyi igazgatóság területén 13 szakaszon elsőfokú, 45 szakaszon másodfokú, 24 szakaszon harmadfokú belvízvédelmi készültséget tartanak fenn.
Négy megye öt településén árvízi, tíz megye 70 településén pedig belvízi védekezést folytatnak. A kialakult helyzet miatt három megyében összesen hat utat tartanak zárva.
 
A Tiszán levonuló árhullám várhatóan a jövő héten tetőzik Jász-Nagykun-Szolnok megye térségében. Változatlanul a legmagasabb, harmadfokú a készültség a Hortobágy-Berettyó mentén, valamint a Hármas-Körös jobb parti, a mezőtúri Árvízkaputól a torkolatig terjedő szakaszán.
A körülmények javulása miatt elsőfokúra enyhítette a Kisújszállás belterületére korábban elrendelt másodfokozatú belvízvédelmi készültséget Kisújszállás polgármestere.
 
Már csak elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Fekete- és a Fehér-Körösön. Másodfokú készültség van a Kettős-Körösön, a többi folyón, a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas- és a Sebes-Körösön pedig továbbra is fenntartják a legmagasabb fokozatot, de jelenleg valamennyi folyó apad.
Békés megyében tizenhárom önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget, három településen másodfokú a készültség, tíz településen pedig elsőfokú készültség van érvényben.
 
Csongrád megyében csaknem 29 ezer hektárnyi területet borít belvíz, vagyis az elmúlt napokban csökkent az elöntött földek nagysága. Az önkormányzatok hat településen folytatnak védekezési munkálatokat, öt településen első, Székkutason pedig másodfokú készültség mellett. A megye valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben, összesen harminc szivattyútelep üzemel, amelyek tegnap 4,3 millió köbméter vizet emeltek át.
A Tisza csongrádi és mindszenti szakaszán másodfokú, a szegedi szakaszán pedig elsőfokú árvízi készültséget tart fenn a vízügy.
 
Hajdú-Bihar megyében jelenleg egy helyszínen, Debrecenben folynak vízszivattyúzási munkálatok, a hivatásos tűzoltók két eszközzel és két szivattyúval dolgoznak. Kilenc településen van belvízvédelmi készültség, Nádudvaron és Tiszacsegén másodfokú. Készültséget tesz szükségessé az áradás is, vannak olyan folyószakaszok, így a Bucsa-Nádudvar és a Szeghalom-Darvas közötti, ahol harmadfokú a készültség.
 
Fejér megyében az ár- és belvízvédelmi készültségek nem változtak, csütörtökön nem kérték vízeltávolítás érdekében a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltó egységeinek segítségét.  A Nádor-csatorna Cece és Ősi közötti szakaszán másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán első fokú belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál másodfokú helyi vízkárelhárítási készültség érvényes. Székesfehérváron elsőfokú az árvízvédelmi, Kulcson harmadfokú a belvízvédelmi készültség.
 
Nógrád megyében már csak Ipolytarnócon van elsőfokú árvízvédelmi készültség, az Ipoly folyó szintje a településen órák óta stagnál. Belvíz miatt a megyében már sehol nincs készültség.
 
Győr-Moson-Sopron megyében tegnap óta már csak elsőfokú belvízvédelmi készültség van a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon, a Holt-Marcal részöblözetén, és ugyanilyen fokozatra mérsékelték a készültséget a Rába-felső belvízvédelmi szakaszon.
 
Pest megye területén öt településen még mindig érvényben tartják a másod-, három településen pedig az elsőfokú belvízvédelmi készültséget. Naponta most már csupán egy-két esetben riasztják a Pest megyei katasztrófavédelem tűzoltó egységeit belvízzel kapcsolatban.
 
Heves megyében változatlanul egy-egy helyen tartanak fenn másodfokú ár-, vagy belvízvédelmi készültséget, a belvíz miatt leginkább érintett településen, Nagyfügeden még mindig két szivattyút működtetnek.

Vissza