Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Nagyobb gondot egyelőre áradó folyóink sem okoznak
2013. április 12.
Némi javulást hozott az ár- és belvízi helyzetben az elmúlt napok csapadékmentes és viszonylag napos időjárása, és ezt a mai eső sem rontotta számottevően. Több folyószakaszon így is a legmagasabb árvízvédelmi készültséget tartják érvényben, holnap a Tiszán is elrendelhetik a harmadfokot. Csökkenő mértékben, de még mindig munkát ad a belvíz is. A nap hátralévő részében még elszórtan számítani lehet zivatarokra, de holnap szárazabb időjárásra készülhetünk.
Csökkenő belvizes területek, jótékony időjárási viszonyok és összehangolt, tervszerű védekezés jellemzi Jász-Nagykun-Szolnok megyét. Most a Tisza szolnoki szakaszára összpontosul a figyelem, a folyón várhatóan holnap kell elrendelni a harmadfokú árvízvédelmi készültséget. Az előre jelzett legmagasabb vízszint (870 cm) több mint másfél méterrel marad el az eddig mért legmagasabb vízállástól (1041 cm). A Tisza a középső szakaszán naponta nagyjából tizenöt centimétert emelkedik, de ez nem veszélyezteti a védekező megyeszékhelyen élők biztonságát.
A Hármas-Körös folyamatos apadása miatt az árvízkapuhoz korábban telepített 12 szivattyút leállították, és a mai napon a másik 24 szivattyú működtetését is megszüntetik. Továbbra is zárva marad a mezőtúri árvízkapu és az Ágotai elzáró mű, megnyitásukról a Hortobágy-Berettyó vízszintje csökkenésének függvényében döntenek a szakemberek, a folyó az elmúlt napokban apadt.
Az Ökumenikus Szeretetszolgálat önkéntesei a mai naptól a tiszaburai Árpád-kori műemlék templom környékén szivattyúznak, mert a víz veszélyezteti a védett épületet. A kedvező időjárásnak és a folyamatos belvízmentesítési munkálatoknak köszönhetően tegnap óta 2200 hektárral csökkent az elöntött területek nagysága a megyében.
A katasztrófavédelmi igazgatóság raktárai feltöltöttek, a megyében több mint 7500 ember mozgósítható szükség esetén.
 
Már csak elsőfokú az árvízvédelmi készültség a Fekete- és a Fehér-Körösön,
másodfokú készültség van érvényben a Kettős-Körösön.
A többi folyón, így a Berettyón, a Hortobágy-Berettyón, a Hármas- és a Sebes-Körösön jelenleg is fenntartják a harmadfokú készültséget, de ezek is tovább apadnak.
Békés megyében tizenkét önkormányzat tart fenn belvízvédelmi készültséget,
három településen másodfok,
kilenc településen pedig első fok van érvényben. Bucsán és Sarkadon tehát már megszűnt a védekezés.
A belvízzel összefüggésben továbbra sem volt szükség  tűzoltói beavatkozásra.
 
Napközben Csongrád megyében is csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, védekezést öt településen folytatnak, másodfokú készültség már csak Székkutason van. A megye valamennyi belvízvédelmi szakaszán készültség van érvényben, összesen harminc szivattyútelep üzemel.
Elsőfokú árvízvédelmi készültséget a Tisza Szegedi szakaszán, másodfokút pedig a folyó Csongrád-Mindszenti szakaszán tartanak érvényben. A területileg illetékes katasztrófavédelem egységeit pénteken sem ár-, sem belvízzel kapcsolatos esethez nem kérték.
 
Hajdú-Bihar megyében két folyószakaszon, a Bucsa-Nádudvar és a Szeghalom-Darvas közötti részen van érvényben a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültség, négy védelmi szakaszon pedig a belvízvédelmi készültséget tartják ilyen fokozaton. Még mindig 23 szivattyúteleppel emelik át a belvizet a valamivel több, mint 34 ezer hektárnyi elöntött földről, csak tegnap majdnem 3 millió 800 ezer köbmétert. Hét településen védekeznek a belvíz ellen. Pénteken Debrecenben folytak vízszivattyúzási munkálatok, a hivatásos tűzoltók két eszközzel és két szivattyúval dolgoztak.
 
A pénteki zápor nem befolyásolta a vízfolyások szintjét Fejér megyében, továbbra is apadás jellemzi őket. Polgárdiban az önkormányzati tűzoltók délelőtt egy családi ház pincéjéből szivattyúzták ki a vizet. A korábban bevezetett ár- és belvízvédelmi készültségek még mindig érvényesek. Kulcson harmadfokú belvízvédelmi, Székesfehérváron elsőfokú árvízvédelmi készültség van. A Nádor-csatornán, Cece és Ősi között másodfokú, az Adony-Ercsi belvízvédelmi öblözetben lévő Adonyi főcsatornán első fokú a belvízvédelmi, a Fehérvárcsurgói-tározónál pedig másodfokú a helyi vízkárelhárítási készültség.
 
Tartósan stagnál az Ipoly folyó vízszintje, de az elsőfokú árvízvédelmi készültség továbbra is érvényben van a Nógrád megyei Ipolytarnócnál.
Belvízvédelmi készültség a megyében már egy településen sincs.
 
Győr-Moson-Sopron megyében tegnap óta már csak elsőfokú belvízvédelmi készültség van a Marcal menti belvízvédelmi szakaszon, a Holt-Marcal részöblözetén, és ugyanilyen fokozatra mérsékelték a készültséget a Rába-felső belvízvédelmi szakaszon.
 
Pest megye területén öt településen még mindig érvényben tartják a másod-, három településen pedig az elsőfokú belvízvédelmi készültséget. A megyei katasztrófavédelem tűzoltó egységeit napközben nem riasztották belvízzel kapcsolatos esethez.
 
Tolna megye vízfolyásain továbbra is folyamatos apadás figyelhető meg. A Kapos dombóvári, döbröközi és kurdi szakaszán a korábban jelentkező problémák megszűntek, a víz a depóniák szintjét már sehol nem haladja meg. Az érintett szakaszokon javul a belvízhelyzet is. Az alsóbb, szakályi és pincehelyi szakaszokon a lassú apadás mellett még mutatkoznak depónia feletti vízszintek, azonban ezek csak mezőgazdasági területet érintenek, lakóövezetet nem. A megye egyes pontjain még másodfokú belvízvédelmi készültség van, de a szivattyúzás és a csapadékmentes időszak hatására a vízszintek jelentősen csökkentek. A Nádor-csatornán az apadásnak köszönhetően egyre több zsilipet lehet megnyitni, így a belvizek gravitációs úton vezethetők le a befogadó Nádor-csatornába.
Lakosságvédelmi intézkedésekre továbbra sem volt szükség a megyében a belvízi helyzet miatt, és a mai napon eddig a tűzoltóknak sem kellett vízszivattyúzásokhoz vonulniuk.
 
Heves megyében már csak Nagyfügeden folytatnak belvíz elleni védekezést, a településen másodfokú készültség van érvényben a sérült, de bevédett depóniaszakasz miatt, de a szivattyúk üzemeltetése nem, csak figyelőszolgálat működtetése indokolt.

Vissza