Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A Tiszán Szolnoknál emelték a készültséget
2013. április 13.
A vízügy várakozásai szerint ma a legmagasabb fokozatú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni a Tisza középső szakaszára, de különösebb óvintézkedésekre egyelőre nincs szükség. Szombaton már csak az ország északkeleti részére jelez csapadékot az Országos Meteorológiai Szolgálat, máshol azonban napos és szeles időre lehet készülni.
Ma reggel hat órakor a szolnoki vízmércén mért áradó vízállásra tekintettel harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el a Tisza középső szakaszán. A tetőzést 870 centiméterre várják, április 17-18-a ez előre jelzett időpont. A hosszan elnyúló árvíz és a harmadfok most azt jelenti, hogy kétóránként ellenőrzik a víz emelkedésének mértékét, a figyelőszolgálat és a segédőrök létszámát is növelik. Hétfőn ismét bejárják a magasparti települések védvonalait. Vezsenynél a nyárigát fölött nagy valószínűséggel átbukik a víz, ezért már folyik az egyeztetés a gazdákkal annak érdekében, hogy pontosan tudják, mi a teendő, ha a földeket elárasztja a folyó.
 
A Tisza jelenleg naponta 15 centimétert emelkedik, ez gyorsabb a korábbi ütemnél, de különleges óvintézkedést nem igényel, a folyó vízszintje messze elmarad a legmagasabb eddig mért vízállástól.
 
A katasztrófavédelem mindenütt biztosítja a védekezéshez szükséges tartalék eszközöket, homokzsákok, szivattyúk eddig is segítették az önkormányzatokat. A Tisza áradásának következményeként a Zagyva Szolnok és Újszász közötti torkolati szakasza is visszaduzzadt, ezért itt is harmadfokra emelték az egyébként apadó folyó védelmi fokozatát.
 
A magyarországi folyószakaszokon összesen valamivel több, mint 2100 kilométeren van valamilyen fokozatú árvízvédelmi készültség, két megye két településén folytatnak védekezési munkálatokat.
 
Tovább csökkent a belvízzel elöntött területek nagysága, a legfrissebb adatok szerint 193 ezer hektárt borít víz, 11 megye 65 településén igényel a belvízhelyzet valamiféle beavatkozást. Az ár- és belvízhelyzet javítása érdekében az országban 211 szivattyút működtetnek és 7450 homokzsákot raktak le.

Vissza