Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Még mindig emelkedik a Tisza vízszintje
2013. április 13.
Tovább fokozódik az árvízi készültség a Közép-Tiszán. A Tisza áradása miatt reggel 6 órakor harmadfokúra emelték az árvízvédelmi készültséget a Kisköre és Csongrád közötti teljes szakaszon. Ezzel együtt a vízügyi igazgatóság felkészült arra, hogy szivattyúzni kezdjen a szolnoki Gutenberg térnél lévő gyűjtőaknából, amely a szivárgó vizet befogadja, mivel a korábban levonuló árvizek tapasztalatai azt mutatják, hogy 820-830 centiméteres vízállásnál ez indokolttá válhat.
A Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a Zagyván szintén harmadfokú az árvízvédelmi készültség Szolnok és Újszász között, valamint a Hármas-Körösön a Kunszentmártontól a Tisza torkolatig tartó szakaszon, a Zagyván Jánoshida és Újszász között pedig másodfokúra emelték az árvízvédelmet. Tegnap délben ugyanakkor megszüntették a Nagykunsági-főcsatornán keresztül történő vízátvezetést. Ezzel együtt az árvízkapuhoz telepített szivattyúk is leálltak. A Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó folyamatosan apad.
 
Pénteken a Felső-Tiszánál helyenként 20 millimétert megközelítő csapadék esett, a legtöbb eső Kisújszálláson volt. Az újabb csapadék hatására kis mértékben ugyan, de emelkedtek a vízszintek a külföldi vízgyűjtőkön.
 
A kialakult helyzet miatt nem tanácsos a töltésen közlekedni, illetve a vízi útvonalakat használni, ezeket ahol lehet, le is zárták. A megyében továbbra is 17 település védekezik a belvíz ellen, Szolnokon mindemellett árvízvédelmi készültséget is fenntart a vízügy és az önkormányzat. Nagy segítséget jelent az a 12 fős polgári védelmi szervezetbe beosztott munkás, akik a Tiszaliget körtöltésének erősítését és az ehhez szükséges háttérmunkát végzik. Az önkéntes tűzoltó egyesületek és az önkormányzati tűzoltóságok is bekapcsolódtak a belvízvédelmi munkálatokba 35 fővel, összesen 18 szivattyúval dolgoznak. A kirendeltségek folyamatosan szemléznek, a katasztrófavédelmi megbízottakkal ugyancsak folyamatos a kapcsolat, és a védelemmel kapcsolatos kommunikáció is akadálytalan a társszervek között. Egyelőre erre nincs szükség, de ha az elhúzódó védekezés ezt indokolttá teszi, akkor huszonnégy órás állandó készenlétben koordinálja a katasztrófavédelem a védekezés teendőit.

Vissza