Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Árhullám a Tisza felső szakaszán, Szolnoknál még várják a tetőzést
2013. április 14.
Az elmúlt 24 órában esett az eső a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, Kárpátalján átlag 9, Erdélyben 4, hazai területen átlag 3 milliméternyi hullott, a Tisza felső szakaszán újabb árhullám alakult ki. Jövő csütörtök-péntekre várják a folyó tetőzését Szolnoknál a szakemberek.
Áradt a Tisza felső szakasza vasárnap reggel Rahónál, Técsőnél, és Husztnál, de az elsőfokú készültségi szintet csak az utóbbi helyen érte el a vízállás. Hazai területen Vásárosnaményig árad folyó, de a vízállás sehol sem közelítette meg az elsőfokú készültséget indokoló mértékeket. A következő három napban 2-3 milliméternyi csapadék várható a Felső-Tisza vízgyűjtőjén, az árhullám levonulása folytatódik.

Szolnoknál az idén szám szerinti a hetedik árhullám ellen védekeznek harmadfokon, a tetőzés várható ideje továbbra is április 18-19-e. Apad a Zagyva és a Tarna, valamint a Körösök vízszintje is folyamatosan csökken. Másodfokra csökkentették a készültséget a Hortobágy-Berettyó mentén, bár nőtt a fakadó- és szivárgóvizek száma, konkrét beavatkozásra még sehol nem volt szükség.

Jelenleg Jász-Nagykun-Szolnok megyében a vízügyi igazgatóság tájékoztatása szerint több mint ezer őr és segédőr, valamint huszonkét műszaki szakember dolgozik. 22500 hektár van víz alatt, de a javuló helyzet miatt a nagyiváni tározó leürítése várhatóan hétfőn megkezdődhet. A nagyiváni övárok telítettsége miatt a katasztrófavédelem folyamatosan szemléket tart a helyszínen, szivattyúkat is beüzemeltek, amelynek jótékony hatása azonnal érezhető volt. Tiszaörsön két lakóépületet kellett bevédeni korábban, ezek ellenőrzése is megtörtént. Kiderült, hogy az itt húzódó  belvízelvezető árok nincs összeköttetésben a mirhói csatornával, hiányzott a zsilip, emiatt további intézkedések történtek, hétfőn valamennyi érintettel egyeztetést tart a katasztrófavédelem. 

Vissza