Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Jelenleg nem okoz nagy gondot a Tisza áradása
2013. április 15.
Árvízi jelenségek, szivárgások, csurgások megjelentek ugyan a Közép-Tiszán, de mindenütt biztonságosan vonul le a hatalmas víztömeg. A folyó felső szakaszán sem kellett emelni az árvízvédelmi készültséget. A napsütés és a szél hatására csökken a belvízzel borított terület nagysága is.
A Tisza emelkedő vízállása miatt egyre több helyen kell felkészülni a szükséges beavatkozásokra, a szivárgó és fakadóvizek kezelésére, a hullámverés elleni védelemre. Ma reggel a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tószegen, a lovarda mögötti szakaszon pótolták  az ideiglenes töltést. Ezt a magánterületen húzódó töltést korábban, alacsony vízállásnál, a tulajdonos kérésére bontották el. A vezsenyi hullámtéri öblözetet védő nyári gát zsilipjeit és a nyári gát egyik végét tegnap megnyitották, mivel a Tisza egy rövid szakaszon átbukott a megemelt töltésen, így a mintegy 750 hektáros hullámtéri szakasz is víz alá került. Szolnoknál a Tisza jobb partján a Milléri szakaszon ma reggel a szakemberek megkezdték a 2010-ben megépített ellennyomó medencesor megerősítését, nagyjából ezer, kaviccsal töltött zsákot építenek be. 

A tiszaburai református templom mellett található drénaknában felgyülemlett víz szivattyúzásához az Ökumenikus Segélyszervezet ajánlotta fel segítségét, ma a szivattyúkat telepítik a műemlék jellegű templom védelme érdekében.

A magasparti települések vezetői ma egyeztettek a vízüggyel, az egyeztetésen jelen volt a megyei katasztrófavédelmi igazgató is. Az érintett védvonalakon várhatóan sehol nem lesz szükség külön beavatkozásra, a víz a gátakon belül, legalább egy méterrel a korona alatt marad.
 
A Zagyva folyamatos apadása és a befogadó csatornák vízszintjének csökkenése miatt egyre több helyen le lehet állítani a belvízmentesítő szivattyúk üzemelését. Csökken a napi átemelt vízmennyiség is, az elmúlt 24 órában 41 torkolati szivattyútelep és 24 darab mobil szivattyú közel 3,2 millió köbméter vizet emelt át a befogadókba.
Belvíz ellen továbbra is Fegyvernek védekezik harmadfokon, ezen kívül a karcagi belvízvédelmi szakaszon  harmadfokú a készültség.
 
A Felső-Tiszán sehol nincs szükség a másodfokúnál magasabb árvízvédelmi készültségre, Vásárosnaménynál, bár a folyó árad, jelenleg elsőfokú a készültség.
 

Vissza