Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Magasabban tetőzhet a Tisza a középső szakaszán
2013. április 16.
Március eleje óta immár a nyolcadik tiszai árhullám tetőzött tegnap este Vásárosnaménynál, ami kihatással van a Tisza középső szakaszának vízállására is. A Felső-Tiszán lezajlott jelenség várhatóan Szolnoknál is kissé megemeli a tetőzés szintjét, vagyis a vízmérce a korábban várt 870 centiméter helyett mintegy 10-15 centiméterrel magasabban, a kilenc méterhez közeli értéknél állhat majd meg, és a tetőzés időpontja is eltolódik.
Továbbra is harmadfokú az árvízvédelmi készültség 458 kilométeren, így a Hortobágy-Berettyó jobb partján Karcagtól a mezőtúri árvízkapuig,  a Hármas-Körös jobb partján Kunszentmártontól Csongrádig, a Tiszán Kisköre és Csongrád között, valamint a Tisza visszaduzzasztó hatása miatt a  Zagyva mindkét partján Szolnoktól Újszászig. A szolnoki önkormányzat a kezelésében lévő védvonalakon szintén harmadfokú árvízvédelmi készültséget tart fenn.
 
Továbbra is szivattyúzzák a tiszaburai református templom melletti drénaknában felgyülemlett vizet, ezt a munkát az Ökumenikus Segélyszervezet végzi. Ugyanilyen munkálatok kezdődtek a szolnoki Gutenberg téren is a pincék szárazon tartása érdekében. A Tisza szálló pincéjében a helyiségek közötti vízátfolyást harminc homokzsák hivatott megakadályozni. Ugyancsak Szolnoknál, a Tisza jobb partján, a Milléri szakaszon a 2010-ben megépített ellennyomó medencesort megerősítették ezer, kaviccsal töltött zsákkal, és kiegészült a tószegi lovarda mögötti töltés is.
 
A Zagyva apadása és a befogadó csatornák vízszintjének csökkenése miatt egyre több helyen le lehet állítani a belvízmentesítő szivattyúkat, csökken a naponta átemelt víz mennyisége is. A vízminőség javítása érdekében – felkészülve az öntözési idényre – tegnap óta a Kiskörei-tározóból friss vizet engednek a Nagykunsági-főcsatornába, így az árvízi helyett ismét öntözési üzemmódban működik.

Vissza