Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Cél a szabadtéri tüzek megelőzése
2013. április 18.
Hazánkban az erdő- és vegetációtüzek szempontjából két veszélyeztetett időszak van, a kora tavaszi és a nyári. Az Országos Tűzmegelőzési Bizottság elemezte a szabadtéri és vegetatív tüzekkel kapcsolatos tavalyi adatokat. A 2012-es nagy aszály miatt ezek a számok jelentős növekedést mutatnak, az országos átlagot is jelentősen meghaladó volt az emelkedés Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád és Pest megyében.
A statisztikák elemzése nyomán született meg az a döntés, hogy a szabadtéri tüzek megelőzését célzó kisfilm készül (a http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=press_video_index2&vid=32 linken és Médiaszerverünkön tekinthető meg), emellett a bizottság kiemelt figyelmet fordít a megelőzést segítő tájékoztatásra, igyekszik elérni az érintett megyék lakosságának széles körét. Ez azért nagyon fontos, mert a szabadtéri tüzek 99 százaléka valamilyen emberi tevékenységre vezethető vissza. Többnyire a gondatlanság áll a háttérben, de a tűzesetek igen nagy része mögött szándékosság húzódik meg, nem egyszer a felügyelet nélkül égetett kerti hulladék miatt keletkezik nagy kiterjedésű tűz.
 
A lakosság tájékoztatása érdekében elkészült egy plakát is, amelyet általános iskolákban és óvodákban helyeznek el. Az érintett megyék általános iskoláiba öt-öt darab plakát kerül, a közoktatási intézményekbe összesen 4157: Borsod-Abaúj-Zemplén megyébe 1490, Heves megyébe 615, Nógrád megyébe 485, Pest megye iskoláiba pedig 1585 jut. Az óvodák nagycsoportjaiba összesen 31500 játékos foglalkoztató anyagot küld a bizottság, az óvodai pedagógusok számára 3350 útmutató készült. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 9000, Heves megyében 4000, Nógrád megyében 2500, Pest megyében pedig 16 ezer ismeretbővítő anyag támogatja a továbbiakban a nagycsoportosok felkészítését.
 
A plakátok és kiadványok a hónap végéig jutnak el az érintett megyék intézményeibe, kiosztásukban a katasztrófavédelem területi és helyi szervein kívül a közbiztossági referensek és a tankerületi igazgatók is tevékenyen részt vesznek.
 
Egy hektár erdőterület pusztulása több millió forintos kárt is okozhat, amit a tűzoltás költségei is növelnek. A hosszú távú probléma pedig abban rejlik, hogy egy erdő ökológiai regenerálódása akár 50-100 évig is eltart.

Vissza