Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Felhőszakadás, zivatar miatt riaszt a meteorológia
2013. május 02.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat tizennégy megye, Baranya, Fejér és Komárom-Esztergom, Somogy, Veszprém, Tolna megye, Bács-Kiskun, Pest, Nógrád, Csongrád, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyes kistérségeire, valamint Budapestre második fokozatú (narancs) riasztást adott ki heves zivatar veszélye miatt. Több más megyében jelenleg elsőfokozatú riasztás van érvényben.
Már a következő órákban számítani kell heves zivatarokra, amelyeket nagy erejű szél és jég kísérhet, rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék hullhat.
 
A meteorológia csütörtök éjfélig szóló figyelmeztető előrejelzése szerint Hajdú-Bihar és Békés megye kivételével az egész országban lehetnek heves zivatarok, illetve felhőszakadás. Ezek miatt a legtöbb helyen elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, de Baranya, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében másodfokú figyelmeztetés van.
 
Pénteken napközben és este az ország keleti, délkeleti felében lehet dörgés, villámlás. Emellett néhol – főként a Dél-Dunántúlon és a Duna-Tisza közén – heves zivatar is lehet, amelyet 90 kilométer/ óra fölötti szélroham és nagyobb méretű jég kísérhet. Helyenként rövid idő alatt nagy mennyiségű – 20-40 milliméter, egyes országrészekben ennél is több – csapadék is hullhat.
 

Vissza