Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Heves zivatar miatt riaszt a meteorológia
2013. május 12.
Négy megyére másodfokú (narancs) riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Szabolcs-Szatmár-Bereg megye teljes területén, Borsod-Abaúj-Zemplén nagy részén, illetve Heves és Hajdú-Bihar megye néhány kistérségében heves zivatarra kell számítani, helyenként felhőszakadás is lehet. A meteorológiai szolgálat figyelmeztető előrejelzése már mind a négy – most még csak részben érintett – megyére prognosztizálja a heves zivatarokat, és hét megyében (Somogy, Veszprém, Fejér, Pest, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés) felhőszakadásokra, széllökésekre figyelmeztet.
A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vaján a heves zivatarban harminc-negyven ház sérült meg, a helyszínre a mátészalkai, a baktalórántházi és a nyírbátori tűzoltók érkeztek. A településen tájékozódik a történtekről a megyei katasztrófavédelmi igazgató és a mátészalkai katasztrófavédelmi kirendeltség polgári védelmi felügyelője, egyebek mellett azt mérik fel, kell-e valakinek átmeneti szállásról gondoskodni.
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Edelény térségéből három településen, Edelényen, Borsodszirákon és Zilizen jelentős mennyiségű eső esett, a víz pincéket öntött el, megteltek a vízelvezető árkok, a helyszíneken a kazincbarcikai, a szendrői, valamint a miskolci tűzoltók szivattyúznak. Edelényben az időjárás miatt egy családi ház kéménye ledőlt, beszakította a tetőt és kidöntötte az egyik falat, a házban élő négy ember rokonoknál talált menedékre.
 
A várható időjárásról az alábbi linken tájékozódhat:
http://met.hu/idojaras/veszelyjelzes/omsz_veszelyjelzo_rendszere/
 
Az ilyenkor szükséges magatartási szabályokról az alábbi linken tájékozódhat:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=lakossag_kattipus

Vissza