Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A kormány meghosszabbította a Veszprém megyében elrendelt veszélyhelyzetet
2010. december 23.
Az ajkai terület minél hatékonyabb helyreállítása érdekében született kormánydöntés a vörösiszap-katasztrófa miatt Veszprém megyében 2010. október 6-án elrendelt veszélyhelyzetet jövő év március 31.-ig rendeletben meghosszabbította. Mivel még nem fejeződött be a külterületi kárfelszámolás és továbbra is szükség van a honvédség gyorsan bevonható erőforrásaira, a képviselők a veszélyhelyzet fenntartása mellett döntöttek
A mezőgazdasági és vízügyi területek külterületi mentesítési munkái jelenleg olyan stádiumban vannak, hogy a 8-as számú főúton szennyező anyag szállítása nem folyik. Mivel várhatóan január végéig fennmarad ez az állapot, a szállításokat a külterületi útvonalakon oldják meg. Így az érintett szakaszon ideiglenesen feloldották az útzárat, azzal a feltétellel, hogy a szállítások megkezdésekor az adott szakasz ismételt lezárására kerül.
 
Bár az időjárási viszonyok miatt csökkent annak veszélye, hogy a vörösiszapot csapadék mossa be a Torna patakba, a decemberi körülmények továbbra sem teszik lehetővé a szennyezett területek humanit-dudarit talajkoncentráció készítménnyel történő közömbösítését.
 
A tulajdonosok közül 90-en új építésű ház, 85-en használt lakás vásárlása mellett döntöttek, a többiek gondolkodási időt, egyedi elbírálást kérnek, vagy nem fogadják el az értékbecslést.
 
A Kolontári hídnál mért Torna-patak pH értéke délelőtt 7,71 délután 8,45 volt.
 
Devecser Torna patakhoz telepített automata mérőkonténer által mért patakvíz pH értéke folyamatosan változó mai napi átlaga 7,43.
 
Az újjáépítésen a tegnapi nap folyamán több mint 240 szakember dolgozott 150 munkagéppel.


Vissza