Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2010. december 27.
December 26-án az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 13 megyében 206 településén folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1725 fő 355 szivattyúval és 28 munkagéppel vett részt. A kitelepítettek száma december 26-án 9 fővel növekedett. A belvíz miatt december 26-ig összesen 88 fő volt kitelepítve. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága jelentősen növekedett, jelenleg 336.521 ha, ebből 183.117 hektár vetés-szántó. (December 25-én az összes elöntött terület 313.800 hektár volt, melyből 170.000 hektár vetés-szántó.)
Folyóink fővédvonalain 2067 km hosszon van árvízvédelmi készültség elrendelve (december 25-én ez az adat 1707 km volt).
-           III. fokú készültség van 478 km hosszon, a Tiszán a Kiskörei tározó és Csongrád-nagyrévi szakaszai között, a Hortobágy-Berettyó és a Zagyva alsó szakaszán,
-           II. fokú készültség van 558 km hosszon, a Tiszán Dongér-csongrádi és a Marostorok-mártélyi szakaszai között, a Lónyay főcsatorna, a Kraszna, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Sajó szakaszain,
-           I. fokú készültség van 1031 km hosszon, a Tiszán Mártélytól a déli országhatárig, Vass-felsőberecki és a Tiszatarján-rakamazi szakasz között, a Berettyón, a Bodrog, a Hármas-Körös, a Hortobágy-Berettyó, a Kraszna, a Sajó, a Tarna, a Sebes-Körös, a Takta, a Túr és a Zagyva szakaszain, valamint mellékfolyásain.
 
Bács-Kiskun megyében 16 település védekeznek belvíz ellen. A veszélyeztetett területen 3 fő katasztrófavédelmi szakember és 84 fő védekezik 11 munkagéppel és 21 szivattyúval. A tűzoltók 19 esetben végeztek vízszivattyúzást.
Békés megyében 20 településen folyik védekezés.A megyei tűzoltóságok 5 esetben végeztek belvízi szivattyúzási feladatokat.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ár-, illetve belvízi védekezés 7 településen folyt. A víz768 db lakóépületet veszélyeztetett.
 
Csongrád megyében 31 települést érint a belvízi védekezés. A megyében továbbra is 60000 hektár területet borít belvíz. Az igazgatóság 12 db mobil szivattyút és 26800 db homokzsákot adott ki az önkormányzatok részére védekezési feladataik ellátásához.
 
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 2 településen (Gánt, Seregélyes,) folyik védekezés.
Győr-Moson-Sopron megyében, Nagyszentjános településen folyik belvízi védekezés.
Hajdú-Bihar megyében28 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. Balmazújvárost összekötő út alatti műtárgyat (átereszt) kinyitották és a felgyülemlett vizet a Brassó-érbe engedik.
 
Heves megyében 4 településen folyik belvízi védekezés. Hevesvezekényen, Szücsin, Füzesabonyban és Szihalmon veszélyeztet lakóingatlanokat a belvíz.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 10 településen folyik belvízi védekezés, amelyhez eddig összesen 1390 darab homokzsákot használtak fel.
 
Komárom-Esztergom megyében 2 településen folyik belvízi védekezési munkálat. Komárom záportározójánál két automatikus üzemű szivattyút működtetnek szakaszosan.
 
Nógrád megyében Szurdokpüspöki településen a belvíz eltávolítással kapcsolatos szivattyúzást befejezték.
Pest megye területén jelenleg 27 települést érint a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 101 fő, 30 db szivattyú van bevonva.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 44 településen folyik védekezés. 2010. december 03-tól közel 84000 darab homokzsákot használtak fel. Az ár és belvíz mindösszesen 655 db lakóházat veszélyeztet.


Vissza