Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A fűtési szezon mérlege
2013. július 02.
Idén év elejétől a fűtési szezon végének tekinthető április 30-ig a hivatásos katasztrófavédelmi egységeket országosan hatszázharmincegy olyan káreseményhez riasztották, amelyek a fűtéssel voltak kapcsolatba hozhatóak. Ezek közül négyszáznyolcvanöt volt kéménytűz, száznegyvenhat pedig szén-monoxid-szivárgás.
A hatályos belső szabályozóknak megfelelően február végétől minden káresemény után helyszíni ellenőrzést tartottak a szakemberek, amelyeken részt vett a kéményseprő-ipari közszolgáltató képviselője is, aki elvégezte az érintett égéstermék-elvezető vizsgálatát, az erről elkészített nyilatkozatot megküldte az illetékes hatósági osztályhoz. A korábbi eseményeket a kirendeltségek visszamenőleg kivizsgálták, és szükség esetén megindították a hatósági eljárásokat.
 
A hatósági ellenőrzések eredményeként a kirendeltségek négyszázötven esetben alkalmaztak valamilyen szankciót, kilencvenötször hatósági felhívást (figyelmeztetést) adtak ki, két esetben pedig tűzvédelmi bírságot szabtak ki. Háromszázötvenhárom alkalommal az életet és vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető állapot megléte miatt megtiltották a kémény üzemeltetését a szabálytalanság megszüntetéséig.
 
Amennyiben a káreseményt követő helyszíni ellenőrzés során a szakemberek nem tudták teljes körűen tisztázni a történteket, az ingatlan helye szerint illetékes katasztrófavédelmi kirendeltség hatósági ellenőrzés keretében vizsgálta, hogy a káresemény visszavezethető-e az ingatlan tulajdonosa vagy a kéményseprő-ipari közszolgáltató mulasztására, magyarán az adott káreseményt megelőzően elvégezték-e az érintett égéstermék-elvezető időszakos ellenőrzését, tisztítását. A hatszázharmincegy káreseményt követő hatósági ellenőrzés során kétszázharminckét esetben nem tudta az ingatlan tulajdonosa igazolni azt, hogy megtörtént a kémény időszakos ellenőrzése, ezért vizsgálat indult annak érdekében, hogy az ellenőrzés valóban elmaradt-e és ha igen, annak mi volt az oka. Hét esetben indult eljárás emiatt a közszolgáltatóval szemben a megyei igazgatóságokon. A tulajdonosokkal szemben a kirendeltségek kettőszáztizenkilenc esetben alkalmaztak szankciót azért, mert a kéményellenőrzés elmaradt, ebből ötvennyolcszor hatósági felhívással éltek, két alkalommal tűzvédelmi bírságot szabtak ki, míg élet- és vagyonbiztonság közvetlen veszélyeztetése miatt százötvenkilenc esetben tiltották meg a kémény üzemeltetését a szabálytalanság megszüntetéséig.
 

Vissza