Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY - az augusztus 20-i rendezvények biztosításáról
2013. augusztus 16.
A katasztrófavédelem változatlanul kiemelt figyelmet fordít az állami ünnep tűzijátékának biztosítására, hogy valamennyi érdeklődő biztonságban és önfeledten gyönyörködhessen a látványban. Az idén már nemcsak Budapesten, hanem több Balaton-parti helyszínen is lesz tűzijáték, így összesen 29 gépjárművel mintegy 119 tűzoltó végzi azok biztosítását.
Az idei állami rendezvény különlegessége, hogy Budapesten kívül még további hat balatoni helyszínen lesz nagyszabású tűzijáték. Az érdeklődők várhatóan magas száma miatt a katasztrófavédelem tűzoltó egységei kettőzött erővel gondoskodnak az állampolgárok biztonságáról. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium két helyszínen, Budapesten és Siófokon működtet operatív törzset, amelyben a katasztrófavédelem is részt vesz.
 
A fővárosban az idén is három uszályról és a Lánchídról lövik fel a rakétákat. A tűzijáték biztosítása érdekében a szárazföldön huszonegy tűzoltó gépjárművel nyolcvanhét tűzoltó, a Dunán pedig három tűzoltósági mentőhajó és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben. A kilövési helyeken kívül az Erzsébet-híd és a Margit-híd közötti rakpartokon, a hídfőknél, illetve a Parlamentnél lesznek tűzoltó egységeink. A Balaton-parti helyszíneken, vagyis Siófokon, Zamárdiban, Balatonlellén, Keszthelyen, Zánkán és Balatonfüreden összesen nyolc gépjárművel és harminckét fővel adnak készenlétet az ottani tűzijátékok idején a tűzoltók.
 
A tűzvédelmi szakhatóság munkatársai valamennyi helyszínt előzetesen bejárták, ekkor egyebek mellett kiemelten ellenőrizték a menekülési útvonalakat, a tűzi-víz lelőhelyeket és a rendezvények zavartalanságát fenyegető veszélyforrásokat, de nem találtak olyan körülményt, ami a tűzijátékok biztonságos lebonyolítását akadályozná. A pirotechnikai termékek felhasználásával kapcsolatban vizsgálták a többi között azt, hogy a mindenhol rendelkezésre állnak-e a tűz jelzéséhez és oltásához szükséges eszközök, a rakéták kilövési pontja körül meghatározták-e a tűzvédelmi szempontból szükséges nagyságú védőterületet, illetve azon belül milyen létesítmények és más veszélyforrások vannak.
 
A tűzvédelmi hatóságnak egyébként jogosultsága van arra, hogy ha valahol nem tartják be a vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, vagy a biztonsági intézkedések nem garantálják megfelelően a látogatók biztonságát, úgy az adott rendezvény megtartását megtiltsa, illetve bezárassa.
 
A katasztrófavédelem az idén is nagy erőkkel készül az ünnepre, mind a megelőző intézkedések, mind a helyszínbiztosítások azt a célt szolgálják, hogy a rendezvényekre kilátogatók tűzbiztonsága teljes körű legyen.

Vissza