Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Eredményesen zárult az országos nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat
2013. október 08.
Sikeresen vizsgázott a védelmi igazgatás valamennyi szerve az ONER-3-2013 gyakorlaton, amelyet október 7-9. között szervezett a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Atomenergia Hivatal és az MVM PA Zrt. A gyakorlat igazolta, hogy a hazai szakemberek kiválóan felkészültek és azonnal bevethetőek egy esetleges nukleáris veszélyhelyzet esetén.
Az Országos Nukleárisbaleset-elhárítási Rendszer (ONER), egyben a gyakorlat legfőbb célja, hogy arra az esetre, ha Magyarországon nukleárisbaleset történik, olyan rendszer álljon rendelkezésre, amely kiválóan felkészült szakemberekből, megfelelően együttműködő szervekből épül fel. Az ONER révén az ilyenkor szükséges döntések és óvintézkedések a lehető leggyorsabban meghozhatók és megtehetők, garantálva a lakosság biztonságát.
 
A gyakorlaton az ONER központi, ágazati és területi szervei adtak számot felkészültségükről, egyben gyarapíthatták elméleti tudásukat és gyakorlati tapasztalataikat. A három nap eseményeiben összesen csaknem ezer fő vett részt, köztük a katasztrófavédelmi, az atomenergia-felügyeleti, az élelmiszerlánc-felügyeletért felelős, a népegészségügyi szervek, valamint a rendőrség, a honvédség és az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. szakemberei. A hazai nukleárisbaleset-elhárítás szakemberei mellett a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség és a közép-kelet európai térség nyolc országának nukleáris szakértői is figyelemmel kísérték az eseményeket. A gyakorlat irányításában és értékelésében pedig mintegy harminc, a gyakorló állománytól független szakember működött közre.
 
A gyakorlat első ütemében az operatív munkaszervek tesztelték többek között a döntés-előkészítés folyamatát, a lakosságvédelmi feladatok koordinálását, az információ-áramlást, a nemzetközi tájékoztatási kötelezettségek teljesítését, az együttműködés, valamint a média-kommunikáció és a lakosságtájékoztatás folyamatát. Az utolsó napon pedig Pakson, terepgyakorlatokon mutatták be a baleset-elhárításban résztvevő szervek a kitelepítés, a sugárfelderítés és sugármentesítés lépéseit.
 
Az ONER-3-2013 gyakorlat első, tizennyolc órás üteme október 8-án 8 órakor fejeződött be. A gyorsjelentések szerint a gyakorlat kitűzött céljai teljesültek: a szervezeti egységek igazolták, hogy képesek pontosan és eredményesen együttműködni, az információk az előírt csatornákon keresztül időben és pontosan célba értek, a katasztrófavédelem szakemberei pedig a gyakorlat szerint folyamatosan és tényszerűen tájékoztatták a lakosságot, valamint a média képviselőit.
 
A nukleárisbaleset-elhárítási gyakorlat eredményeit és tapasztalatait a résztvevők külön-külön is elemzik, amelyekből a közeljövőben összefoglaló értékelés készül.

Vissza