Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2010. december 29.
December 28-án az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 230 településén folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1822 fő 417 szivattyúval és 28 munkagéppel vett részt. A kitelepítettek száma december 28-án 6 fővel növekedett, így számuk 110 főre növekedett. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága enyhe mértékben növekedett, jelenleg 356.406 ha, ebből 192.827 hektár vetés-szántó. (December 27-én az összes elöntött terület 351.400 hektár volt, melyből 190.000 hektár vetés-szántó.)
Folyóink fővédvonalain 2256 km hosszon van árvízvédelmi készültség elrendelve (december 27-én ez az adat 2293 km volt).
-           III. fokú készültség van 326 km hosszon, a Tiszán a tiszaföldvári és Csongrád-nagyrévi szakaszok között és a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán,
-           II. fokú készültség van 908 km hosszon, a Tisza Ágerdőmajor-olcsvai, Kisköre-fegyverneki és Tiszaföldvár–csongrádi szakaszán, valamint a Kraszna, a Hármas-Körös és a Hortobágy-Berettyó szakaszain,
-           I. fokú készültség van 1022 km hosszon, a Tisza felső szakaszán, a Bodrog, a Sajó, a Takta, a Berettyó, a Hortobágy-Berettyó, a Hármas-Körös, a Sebes-Körös, a Maros és a Zagyva szakaszain, valamint mellékvízfolyásain.
 
Bács-Kiskun megyében 10 településen védekeznek belvíz ellen 99 fő, 12 darab munkagép és 26 darab szivattyú segítségével.
Békés megyében 22 településen folyik védekezés.93 közmunkás és 39 darab szivattyú dolgozott folyamatosan az érintett részeken.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében ár-, illetve belvízi védekezés 18 településen van.Borsodivánkán homokzsákokkal védték be a Poroszlói főút belterületi szakaszát. Onga településen pedig ideiglenes vízelvezető árkokat építettek.
Csongrád megyében 31 települést érint a belvízi védekezés. A megyében már 62.750 hektár területet borít belvíz.
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 3 településen (Gánt, Kulcs és Seregélyes,) folyik védekezés.
Győr-Moson-Sopron megyében belterületen belvízi védekezés nem történt. Lakott területen kívül a vízügyi igazgatóság 28 fővel és 4 darab szivattyúval védekezett a belvíz ellen.
Hajdú-Bihar megyében32 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. A megyei igazgatóság területén 54 darab szivattyúval végeztek vízeltávolítást.
Heves megyében 6 településen folyik belvízi védekezés.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 22 településen folyik belvízi védekezés, amelyben tegnap 119 fő vett részt.
Komárom-Esztergom megyében 2 településen folyik belvízi védekezési munkálat.
Pest megye területén jelenleg 27 települést érint a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 115 fő, 34 darab szivattyú van bevonva.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 49 településen folyik védekezés. Az ár és belvíz mindösszesen 618 darab lakóházat veszélyeztet. A védekezési feladatokban tegnap összesen 399 fő, 41 darab szivattyú és 92 darab technikai eszköz vett részt.
                                                                                                         
Petróczi Tímea tű. szds.
                                                                                                                      szóvivő
                                                                                                              06-20-669-3613


Vissza