Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
HUNOR egység áll készenlétben a Fülöp-szigetek megsegítésére
2013. november 09.
A magyar kormány felajánlotta segítségét a Fülöp-szigeteki kormánynak, így jelenleg a katasztrófa sújtotta ország válaszára várva, teljes készenlétben áll az ENSZ minősítést nyert Hunor mentőszervezet bevetésre tervezett szervezeti egysége, amely romok alatt maradtak felkutatására specializálódott. A Hunor a magyar katasztrófavédelem hivatásos mentőszervezete. A Fülöp-szigetekre pénteken reggel csapott le a hatalmas károkat okozó és emberéletek ezreit követelő, Haiyan névre keresztelt tájfun.
A nyolcas erősséget meghaladó trópusi ciklon kártétele következtében több mint egymillió ember kényszerült elhagyni otthonát. A halottak száma meghaladja a százat, ugyanennyi sérültről tettek jelentést a helyi hatóságok. A tájfun szombaton, immár megenyhülve, Vietnam felé haladt tovább.
 
A katasztrófát szenvedett szigeteken földcsuszamlások is történtek, az áramszolgáltatás akadozik, közlekedési nehézségek vannak és ellehetetlenült a telekommunikáció.
 
Az Egyesült Nemzetek Szervezete szakértő csoportokat küldött a helyi mentő erők munkájának megsegítésére, akik a kárfelmérés, a helyi koordináció és a telekommunikáció területén működnek együtt a helyi szervezetekkel. Egy nemzetközi egészségügyi csoport mozgósítása is folyamatban van.
 
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HUNOR hivatásos mentőszervezet kijelölt városi kutató-mentő alegysége készenlétben áll a bevetésre, hogy megsegítse  a Fülöp-szigetek károkat elszenvedett lakosságát. Az alegység romkutató, logisztikai, egészségügyi komponenssel készült fel a bevetésre, hat órán belül készen áll az útba indításra.  
 

Vissza