Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Tavaly csaknem hatszáz szórakozóhelyet ellenőrzött a katasztrófavédelem
2014. január 21.
A vizsgálatok megállapításai azt mutatják, hogy jelentősen javult a zenés-táncos helyek tűzbiztonsága a 2011-ben bekövetkezett West Balkán tragédia óta. A katasztrófavédelem 2013-ban is kiemelt figyelmet fordított a szórakozóhelyekre, országszerte 598 ilyen helyen zajlott tűzvédelmi hatósági ellenőrzés.
Az ellenőrzések során feltárt szabálytalanságok miatt a katasztrófavédelem tavaly hatvanöt esetben adott ki hatósági felhívást, huszonhét esetben élt hatósági kötelezéssel, negyvenegy esetben tűzvédelmi bírságot szabott ki, tizenkilenc szórakozóhelyet pedig bezáratott. Utóbbi intézkedésre a kiürítési feltételek hiánya, illetve a megengedett létszám jelentős túllépése miatt került sor, de volt ahol a maximális befogadóképességet nem tüntették fel a létesítmény tűzvédelmi szabályzatában.
 
A tavaly, illetve a tavalyelőtt lebonyolított ellenőrzések során alkalmazott szankciók számát összevetve egyértelmű javulás tapasztalható, köszönhetően annak, hogy a szórakozóhelyek üzemeltetői egyre jobban ismerik a rájuk vonatkozó tűzvédelmi előírásokat, és a szabályokat igyekeznek is betartani.
 
A katasztrófavédelem az engedélyhez kötött rendezvények helyszínén szakhatóságként is fellép. Tavaly a helyi szervek a hozzájuk érkezett hatósági megkeresések közül ötszázhét esetben hozzájáruló, tizennyolc alkalommal elutasító állásfoglalást adtak ki. Ezek a számok is bizonyítják, hogy a kérelmet benyújtók többsége ismeri a tűzvédelmi követelményeket.
 
A rendszeresen megtartott országos ellenőrzéssorozatoknak, illetve a rendezvénytartási engedéllyel kapcsolatos jogszabályi előírások szigorításának köszönhetően összességében jelentős mértékben javult a zenés-táncos rendezvények biztonsága. A szórakozóhelyek üzemeltetői, a rendezvények szervezői mindinkább törekednek a biztonságos lebonyolításra és az előírt szabályok betartására.

Vissza