Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Veszélyesek a szabadtéri tüzek
2014. március 13.
Az elmúlt napokban ugrásszerűen nőtt a szabadtéri tüzek száma, idén már csaknem ezerkétszáz esetnél kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek. Az enyhe időjárás miatt egyre több olyan jelentős kárral járó tűzeset történik, ami lakott területeket és emberéletet is veszélyeztet.
A katasztrófavédelem a tüzek megelőzése érdekében országos ellenőrzéssorozatot indított március 12-én. Első napján kétszáz ellenőrzés zajlott le, az ellenőrök összesen száznegyvenhárom szabálytalanságot tártak fel. Az ellenőrzések Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén voltak. A vizsgálatok más megyékre is kiterjedhetnek, ezekben a társhatóságok bevonásával a tegnapihoz hasonlóan ellenőrzik a szabadtéri tüzek által veszélyeztetett területeket.
 
Az ellenőrzésekben résztvevő katasztrófavédelmi, erdészeti és önkormányzati hatóságok a szabadtéri tüzek által visszatérően érintett, tűzveszélyes, illetve művelésen kívüli területeket ellenőrzik. Az ellenőrök munkáját önkéntes tűzoltók, a nemzeti parkok szakemberei, polgárőrőrök és hegybírók is segítik.
 
A tűzvédelmi rendelkezések megszegése, erdővédelmi, vagy tűzvédelmi bírsággal sújtható. A bírság összege százezertől hárommillió forintig terjedhet. A katasztrófavédelem február eleje óta közel 900 helyen tartott tűzvédelmi ellenőrzést, az esetek harmadánál találtak szabálytalanságokat.
 
A száraz időjárás miatt március 11-től Heves megye, március 12-től pedig Borsod-Abaúj-Zemplén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területére rendeltek el tűzgyújtási tilalmat. Tilos a három megyében tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és az ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ide értendők a tűzrakó helyek, a vasút és közút menti fásítások, és tilos a parlag- és gazégetés is.
 
A szabadtéri tüzekkel, erdőtüzekkel és a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos tudnivalókért keresse fel a www.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalakat!
 
További információért hívhatja Hajdu Márton tű. őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 06-20-669-36-13-as számon.

Vissza