Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Folytatódtak a katasztrófavédelmi ellenőrzések a szabadtéri tüzek megelőzéséért
2014. március 24.
Idén már több mint háromezer szabadtéri tűznél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak, eddig mintegy 9500 hektáron pusztítottak a lángok. Az elmúlt két hétben tartott ellenőrzések tapasztalata az, hogy nagyon sokszor emberi figyelmetlenség vagy gondatlanság vezet tűzesethez, de olykor a szándékosság is tetten érhető.
A katasztrófavédelem a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében a társhatóságok bevonásával második alkalommal indított országos ellenőrzéssorozatot március 19-én. Az akciók során az ország kilenc megyéjében eddig mintegy 1600 ellenőrzést tartottak a katasztrófavédelmi, erdészeti és önkormányzati hatóságok a szabadtéri tüzek által visszatérően érintett, a tűzveszélyes, illetve a művelésen kívüli területeken, az esetek háromnegyedénél találtak szabálytalanságokat. Továbbra is az ingatlanok, földterületek elhanyagoltsága a leggyakoribb probléma, ezeken a területeken nagy kiterjedésű gondozatlan, könnyen gyulladó vegetáció van. Amennyiben az ellenőrzés szabálytalanságot tár fel, a katasztrófavédelem hatósági eljárást indít.
 
A szabadtéri tűzesetek megemelkedett száma miatt Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben, Budapest területén, valamint Zala megye kilenc észak-keleti településén van érvényben tűzgyújtási tilalom.
 
A kerti zöldhulladék égetését önkormányzati rendeletek szabályozzák, arról, hogy mikor lehet a kertben égetni, a helyi önkormányzatnál lehet érdeklődni. Amennyiben az önkormányzatnak nincs ilyen rendelete, akkor nem szabad avart és zöldhulladékot égetni.
 
A szabadtéri tüzekkel, erdőtüzekkel és a tűzgyújtási tilalommal kapcsolatos tudnivalókért keresse fel a www.katasztrofavedelem.hu vagy a www.nebih.hu oldalakat!
 
További információért hívhatja Hajdu Márton tű. őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 0620/669-36-13-as számon.

Vissza