Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY Darazsak, méhek szezonja
2014. május 22.
A hirtelen jött jó időben az emberek több időt töltenek a szabadban. A kirándulók, kertészkedők és az egyéb szabadtéri programot választók egyre gyakrabban találkozhatnak méhekkel és darazsakkal.
A méhek és darazsak jellemzően csak akkor támadnak emberre, ha veszélyben érzik magukat, kaptárjukat vagy fészküket. A legjobb elkerülni a fészket és nem feldühíteni az állatokat. Ha a rovarok közvetlenül a lakóhelyünk mellett telepedtek meg, el kell távolítani a fészküket, a legbiztonságosabb, ha ezt a munkát szakemberrel végeztetjük el.
 
A darazsakkal és méhekkel összefüggő beavatkozások nem tartoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységeinek alapfeladatai közé, ezért a katasztrófavédelem csak abban az esetben végzi el ezeket a feladatokat térítésmentesen, ha a rovarok közvetlen életveszélyt, sérülésveszélyt jelentenek. Ilyen eset például, amikor forgalmas közterületen, óvodában, iskolában telepedtek meg az állatok. Ha közvetlen életveszély nincs, a tűzoltók térítés ellenében végeznek méhekkel, darazsakkal összefüggő beavatkozást.
 
A befogást végző szakemberek országos listája az elérhetőségeikkel együtt, megyénkénti bontásban megtalálható a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapján:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tudastar/mehrajbefogok_orszagos_listaja_20130524.pdf
 
Az alábbi linken további hasznos információkat találnak az ízeltlábúak elleni védekezésről:
http://www.katasztrofavedelem.hu/letoltes/tudastar/insect.pdf
 
További információért hívhatja Mukics Dániel tű. századost, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivőjét a 0620/669-36-13-as számon.

Vissza