Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A katasztrófavédelem és a karitatív szervezetek képviselőinek újabb egyeztetése az árvízkárosultak támogatásáról
2010. augusztus 19.
A mai napon az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságon Dr. Bakondi György tű. vezérőrnagy főigazgató, miniszteri biztos meghívására személyes egyeztetésen vett részt a Magyar Vöröskereszt részéről Dr. Habsburg György elnök, Dr. Almacht Ottó elnöki tanácsadó, Csali Annamária és Grúbert Roland katasztrófa-készenléti szakmai vezető. A Magyar Ökumenikus Segélyszervezetet Fekete Dániel igazgató képviselte. A Katolikus Karitász részéről Árvai Ferenc igazgató és Écsy Gábor vezető, valamint a Baptista Szeretetszolgálattól Gál Dávid programigazgató és Révész Szilvia kommunikációs igazgató volt jelen a találkozón.
A megbeszélésen a katasztrófavédelem fõigazgatója tájékoztatást adott a 2010. május-júniusi árvizek során megsemmisült vagy helyreállíthatatlanul károsodott magántulajdonú ingatlanok kárenyhítésének helyzetérõl, melyhez a kormányzat 3,170 milliárd forintot biztosít. Az önkormányzatok közremûködésével történõ újjáépítési és helyreállítási feladatok a kezdeti idõveszteségek ellenére az elmúlt napokban jelentõs mértékben felgyorsultak. Borsod-Abaúj --Zemplén megyében valamennyi érintett önkormányzat meghozta helyi rendeletét, melyek alapján sorra kötik támogatási megállapodásaikat a károsultakkal. Ezek megkötése során lehetõség szerint érvényesítik azt a központi kormányzati döntést, hogy elsõsorban lakásvásárlással oldják meg a károsultak lakhatási problémáit. A megsemmisült lakóházak helyére épülõ ingatlanok kivitelezéseit az állami szervek folyamatosan ellenõrizni fogják, hogy ezzel biztosítsák az építkezések 2010. október 31-ig történõ befejezését.

A fentieken túl számos lakóingatlan sérült még meg kisebb-nagyobb mértékben, melyek helyreállításához, illetve a károsultak megsemmisült ingóságainak pótlásához a Belügyminisztériummal kötött együttmûködési megállapodás alapján a karitatív szervezetek járulnak hozzá.

A Magyar Vöröskereszt az adományokból összegyûlt mintegy 1 milliárd forintból nemcsak az árvíz után adott 6000 családnak rendkívüli gyorssegélyt, hanem 70 millió forint értékben, természetbeni adományokkal is segítséget nyújtott és 7 településre szállított ki jelentõs mennyiségû építõanyagot a károsultak megsegítésére, és hamarosan további 15 település számíthat ilyen irányú támogatásra. Így 12 megyében segítik az arra rászorulókat.
 
A Katolikus Karitász segítségével Szendrõládon 44 házat tettek lakhatóvá, Felsõdobszán 18 sérült házat állítottak helyre. Ónodon 12 ház felújítását végezték el, és mindezek mellett Sajóládon, Sajóecsegen, Arlón nyújtanak segítséget a károsodott ingatlanok helyreállításában.
 
 
A Magyar Ökumenikus Segélyszervezet május közepe óta 18 észak-kelet magyarországi településre, 100 tonna tartós élelmiszert juttatott el. Mintegy 10.000 kedvezményezettnek tudott azonnali támogatást nyújtani, közel 25 millió forint értékben. Augusztus 19-én további 700 árvízkárosult család házának felújításában, valamint ingóságaik pótlásában segített illetve jelenleg is segítenek Sátoraljaújhelyen, Szendrõn, Ócsanáloson, Abaújszántón, Tolcsván, Edelényben és Erdõhorvátin 250 millió forint értékben.
 
 
A Magyar Baptista Szeretetszolgálat 90 millió forintos segélyének eddig 40 %-át osztotta szét, ezer fõnek nyújtott gyorssegélyt a leginkább árvíz sújtotta borsodi településeken. A MALÉV felajánlásával közösen Olaszországban üdültetett szendrõi, vilmányi és abaújszántói gyerekeket, továbbá tanévkezdési támogatást is nyújtott a rászorulóknak.
 
A karitatív szervezetektõl érkezõ támogatás közel 2 milliárd forintot jelent.

Vissza