Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés - 2011.01.06
2011. január 06.
Január 05-én az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 10 megyében 191 településén folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1767 fő 289 szivattyúval és 32 munkagéppel vett részt. A belvíz miatt január 05.-én újabb kitelepítésre nem volt szükség, így összesen eddig 112 főt telepítettek ki. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, jelenleg 349.800 hektár, ebből 190.800 hektár vetés-szántó.
 
A magas talajvízszint és a hideg idő fokozatos enyhülése miatt számítani kell a belvízzel elöntött területek további növekedésére. Január 05-én folyóink fővédvonalain 1556 km hosszon volt árvízvédelmi készültség.
  • III. fokú készültség van 326 km hosszon, a Tiszán Szolnok és Csongrád között, a Zagyva alsó szakaszán, valamint a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán,
  • II. fokú készültség van 431 km hosszon, a Zagyva középső szakaszán, a Tiszán Tiszafüred és Szolnok, valamint Csongrád és Algyő között, illetve a Hármas-Körös alsó szakaszán,
  • I. fokú készültség van 799 km hosszon, a Tiszán Zalkod és Tiszafüred, valamint Algyő és a déli országhatár között, a Berettyó és a Sebes - Körös alsó szakaszán, a Lónyay-főcsatornán, a Hármas - Körös felső szakszán, a Hortobágy-Berettyó alsó szakaszán, a Taktán és a Maroson.
Bács-Kiskun megyében 18 a veszélyeztetett települése száma. A munkálatokban összesen 146 fő, 27 munkagéppel és 21 szivattyúval vesz részt. A belvíz Pálmonostora településen mintegy 100 lakóházat veszélyeztet. Az itteni mezőgazdasági területen tegnap elkezdték az ideiglenes vízelvezető árok építését.
 
Békés megyében 20 településen folyik védekezés (14 település I. fok, 6 település II. fok).41 közmunkás és 35 darab szivattyú dolgozott folyamatosan az érintett részeken.
 
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 10 településen folyt védekezés. A belvíz 932 lakóépületet és 2 önkormányzati tulajdonú épületet veszélyeztetett. 137 fő vett részt a védekezésben 12 szivattyúval. A szivattyúzásokat a hideg időjárás miatt több településen szüneteltették.
 
Csongrád megyében 32 településen folyt belvízi védekezés, a munkálatokban összesen 161 fő közmunkás vett részt, 65 szivattyú alkalmazásával.
 
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 3 településen (Gánt, Kulcs és Seregélyes,) folyik védekezés. A védekezésben 30 fő 4 darab szivattyúval vett részt.
 
Hajdú-Bihar megyében19 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. A védekezésben 269-en vettek részt 22 szivattyú alkalmazásával.

Heves megyében
5 településen folyik belvízi védekezés 31 emberrel és 6 szivattyú alkalmazásával.

Jász-Nagykun-Szolnok
megyében 20 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 65 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 59 szivattyúval és 5 munkagéppel.

Pest megy
e
területén 28 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 84-en vettek részt 25 szivattyú alkalmazásával.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében
36 településen folyik védekezés, ahol összesen 362 ember dolgozott, 37 szivattyú bevetésével. Az ár- és belvíz összesen 597 lakóházat veszélyeztet. Dombrádon egy, Újfehértó település belterületén pedig négy utca járhatatlan a fennmaradt belvízi elöntés miatt.

Vissza