Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 10.
Január 9-én az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 11 megyében 197 településen folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1778 fő 353 szivattyúval és 40 munkagéppel vett részt. A belvíz miatt a hétvégén újabb kitelepítésre volt szükség. Ez összesen 31 főt érintett, így az eddig kitelepítettek száma 149. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 355.800 hektár, ebből 197.600 hektár vetés-szántó.
Január 9-én folyóink fővédvonalain 1159 km hosszon volt árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest nem változott.
-           III. fokú készültség van 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán,
-           II. fokú készültség van 515 km hosszon, a Tiszán Kisköre víztározói szakaszán, valamint Csongrád és Algyő között, a Zagyván és a Hármas-Körösön,
-           I. fokú készültség van 558 km hosszon, a Tiszán Tokaj és Tiszafüred, valamint Algyő és a déli országhatár közötta Lónyay-főcsatornán, a Berettyó alsó szakaszán, a Sebes - Körösön, és Hortobágy - Berettyó alsó szakaszán, Hármas-Körösön.
 
Bács-Kiskun megyében 18 a veszélyeztetett települések száma. A munkálatokban összesen 156 fő, 29 munkagéppel és 43 szivattyúval vesz részt. Pálmonostorán a hétvégén három lakóház vált lakhatatlanná.
Békés megyében 20 településen folyik védekezés (14 település I. fok, 6 település II. fok).27 közmunkás, 104 vízügyi szakember, a megyei katasztrófavédelem részéről 11 fő és 43 szivattyú dolgozott folyamatosan az érintett részeken.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 10 településen folyt védekezés. 165 fő vett részt a védekezésben 18 szivattyúval. A Miskolc-Görömböly felső végénél található régi bányató magas vízállása lakóépületeket veszélyeztetett közvetlenül. Ennek megelőzésére 7 szivattyúval már tegnap megkezdték a tó vízszintjének csökkentését. A tó vízszintjének mesterséges szabályozásáról a helyszíni egyeztetések már zajlanak.
Csongrád megyében 35 településen folyt belvízi védekezés, a munkálatokban összesen 439 fő közmunkás vett részt, 90 szivattyú alkalmazásával.
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 4 településen folyik védekezés, amelyet 30 közmunkás 4 szivattyúval végez.
Hajdú-Bihar megyében20 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. A védekezésben 306-an vettek részt 36 szivattyú alkalmazásával. Kaba külterületén a belvíz 4 épületet közvetlenül is veszélyeztetett, ezért a tűzoltók folyamatosan szivattyúztak, illetve 700 darab homokzsákkal is bevédték az épületeket.
Heves megyében 5 településen folyik belvízi védekezés 28 emberrel és 8 szivattyú alkalmazásával.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 19 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 32 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 59 szivattyúval és 5 munkagéppel. Mezőhék és Karcag településeken a hétvégén kitelepítések történtek, amely 6 embert érintett.
Komárom-Esztergom megyében 1 településen folyik belvízi védekezés.
Pest megye területén 29 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 94-en vettek részt 25 szivattyú alkalmazásával.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 36 településen folyik védekezés, ahol összesen 308 ember dolgozott, 25 szivattyú bevetésével. Újfehértó belterületén egy utcát már megnyitottak, azonban még további 3 utcában zajlanak a védekezési munkák, így azok továbbra is le vannak zárva. Összesen 6 utcán tiltott jelenleg az átmenő forgalom.


Vissza