Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 11.
Január 10-én az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 11 megyében 212 településen folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1913 fő 423 szivattyúval és 46 munkagéppel vett részt.
A belvíz miatt három megyéből – Bács-Kiskun, Csongrád és Pest - újabb 10 embert kellett kitelepíteni, így az eddig kitelepítettek száma 159-re nőtt. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közlekedési fennakadás, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága jelenleg 355.800 hektár, ebből 197.600 hektár vetés-szántó. A folyók többségén, a Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint, mérsékelt vízszintemelkedés van, az olvadásból várható áradás – a kevés előre jelzett csapadék miatt – a keleti vízgyűjtőkön egyenlőre mérsékeltebbnek látszik.
Január 10-én folyóink fővédvonalain 1159 km hosszon volt árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest nem változott.
- III. fokú készültség volt 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán,
- II. fokú készültség volt 500 km hosszon, a Tiszán Kisköre és Algyő között, a Zagyva alsó szakaszán és a Hármas-Körös torkolati szakaszán,
- I. fokú készültség volt 573 km hosszon, a Tiszán Algyő és a déli országhatár közötta Lónyay-főcsatornán, a Berettyó és a Sebes - Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körös felső és középső szakaszán.

Bács-Kiskun megyében 22 a veszélyeztetett települések száma. A munkálatokban összesen 178 fő, 21 munkagéppel és 38 szivattyúval vesz részt.

Békés megyében 20 településen folyik védekezési munka, ahol 254 fő beavatkozó és 47 szivattyú dolgozik folyamatosan. A tűzoltóságok 4 településen (Csorvás, Békéssámson, Tótkomlós, Orosháza) végeztek belvízi szivattyúzási feladatokat.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 10 településen folyt védekezés. 149 fő vett részt a védekezésben 19 szivattyúval. A miskolci tűzoltók 7 szivattyúval és mintegy 10 000 köbméter víz átemelésével 2 méterrel csökkentették a Miskolc-Görömbölyön található régi bányató magas vízszintjét. A lakóházak veszélyeztetése ezáltal megszűnt és a településen a II. fokú belvízvédelmi készültséget visszavonták.

Csongrád megyében 36 településen folyt belvízi védekezés, a munkálatokban összesen 431 fő közmunkás vett részt, 98 szivattyú alkalmazásával.

Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 4 településen folyik védekezés, amelyet 30 közmunkás 4 szivattyúval végez.

Hajdú-Bihar megyében 21 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. A védekezésben 306-an vettek részt 36 szivattyú alkalmazásával.

Heves megyében 7 településen folyik belvízi védekezés 28 emberrel és 8 szivattyú alkalmazásával.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében25 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 32 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 59 szivattyúval és 5 munkagéppel. Fegyvernek nagyközségben lezárták a forgalom elöl a Fegyvernek belterületét és a 34. sz. főközlekedési utat összekötő 0154 hrsz-ú utat.

Komárom-Esztergom megyében 1 településen folyik belvízi védekezés. Nyergesújfalu településen a belvíz megelőzése érdekében 2 automatikus üzemű szivattyút működtetnek szakaszosan.
 
Pest megye területén 29 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 79-en vettek részt 35 szivattyú alkalmazásával.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 36 településen folyik védekezés, ahol összesen 418 ember dolgozott, 52 szivattyú és 20 egyéb technikai eszköz bevetésével.


Petróczi Tímea tű. őrgy.
szóvivő
06-20-669-3613
 

Vissza