Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Az állami ünnepen is kiemelt fontosságú a biztonság
2016. augusztus 18.
Államalapító Szent István ünnepén országszerte száznegyvenegy olyan tűzijátékot terveznek, amelynek megtartása engedélyhez kötött. A katasztrófavédelem valamennyi ilyen esetben részt vett az engedélyezési eljárásban. A tűzoltók nemcsak a rendezvények előzetes tervét, hanem a rakéták, telepek és bombák biztonságos telepítését, a biztonsági távolság betartását és a menekülési útvonalakat is ellenőrzik.

Augusztus 20-án a fővárosban kilencven tűzoltó biztosítja a különböző helyszíneken a tűzijátékot, és harminc fővel a hivatásos tűzoltó-parancsnokságokon készenlétben lévők létszámát is megemelik. A fővárosi ünnepség mellett számos más városban, településen szerveznek látványos ünnepséget, csak a Balaton partján tizenöt helyszínről indítanak majd tűzijátékokat.

Az idén a korábbi évekhez képest más helyszínekről – a Gellért-hegyen a Citadella belső udvaráról, az Erzsébet hídról, a Lánchídról és három dunai pontonról lövik fel a pirotechnikai eszközöket. A több ezer bomba, római gyertya, mozsár és egyéb pirotechnikai eszköz tűzvédelmi szempontból biztonságos felhasználását a helyszínen összesen kilencven tűzoltó biztosítja húsz technikai eszközzel. A rakpartokon tizenhat tűzoltógépjármű, a Dunán pedig három rohamcsónak és a Szent Flórián tűzoltóhajó áll készenlétben.

A katasztrófavédelem szakemberei előzetesen a központi állami ünnepségsorozat valamennyi helyszínét bejárták, megvizsgálták a menekülési útvonalakat és a vízlelőhelyeket. A szervezők a katasztrófavédelem útmutatásai alapján menekülési útvonalakat alakítottak ki, így baj esetén a tűzijáték többszázezres közönsége a lehető leggyorsabban tudja elhagyni a rakpartokat. Az útvonalakat jól látható táblák jelzik, a kiépített hangosítási rendszeren keresztül pedig a nézők folyamatos és pontos tájékoztatást kaphatnak a teendőkről, és amennyiben szükségessé válik, a kiürítés rendjéről.

Az ünnepi rendezvénysorozat biztonságos lebonyolítása érdekében – különös tekintettel az esti tűzijátékra – operatív törzs működik, amelynek tagja a katasztrófavédelem kijelölt összekötő tisztje is.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy mielőtt elindulna az ünnepi rendezvényekre, figyelje az érvényben lévő esetleges meteorológiai riasztásokat, a rendezvényen pedig minden esetben tartsa be a szervezők és a hatóságok utasításait.


Vissza