Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A kéményseprők egész évben dolgoznak
2016. október 06.
A hivatalos fűtési szezon ugyan október 15-én indul, ám a hideg idő már beköszöntött. Fontos, hogy a szokásos szezon előtti ellenőrzést és karbantartást ennek ellenére se mulassza el senki elvégeztetni, méghozzá szakemberrel. Tudni kell azonban, hogy miközben a fűtőberendezéseket a fűtési rendszerek beindítása előtt célszerű megvizsgáltatni, a kéményseprők által végzett lakossági sormunka nem a fűtési időszakhoz, hanem az előírt éves, illetve kétéves ellenőrzéshez igazodik.
A sormunkát a kéményseprők jó előre elkészített pontos terv alapján végzik, és az így meghatározott időpontban érintik az egyes települések utcáit. Ez gázüzemű és zárt égésterű tüzelő- és fűtőeszközök esetén kétévente, minden egyéb fűtőberendezések esetében pedig évente történik meg. Az ingyenes lakossági sormunka magában foglalja a kémény ellenőrzését, tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek ellenőrzését, illetve ahol van, ott a szén-monoxid-érzékelő berendezés ellenőrzését is.
 
Ez a rend nem változott meg azzal, hogy a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezeti egysége július elsején az ország több megyéjében, illetve egyes megyék egy részén átvette a tevékenységet, és ezeken a helyeken már a szervezet kötelékében dolgozó kéményseprők végzik a munkát a lakosság körében. Ettől az időponttól a tervezett sormunka ingyenes. Ha azonban valaki az ingyenes lakossági sormunkán felüli szolgáltatást rendel meg, akkor azért ahogy korábban, úgy ezután is fizetni kell. Ugyanez igaz a lakossági sormunkába nem tartozó tevékenységeknél is, így költsége van annak például, ha egy olyan kéményt kell újból engedélyeztetni, amelynek a használatát valamiért betiltották.
 
A megrendelt munkák díjszabása, valamint minden témakörrel kapcsolatos információ elérhető a http://kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon.
 
Ha valaki az ingyenes lakossági sormunkán túli kéményellenőrzést szeretne megrendelni, vagy csak tájékoztatást szeretne kapni, hívja 1818-as telefonszámot, majd válassza a 9.1-es menüpontot.
 
 

Vissza