Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Mire kell figyelnünk télen?
2016. november 16.
Ha kisebb intenzitással is, mint Európa más országaiba, Magyarországra is megérkezett a tél, az ezzel együtt járó veszélyekre célszerű időben felkészülni. A katasztrófavédelem és társszervei már az elmúlt hetekben megkezdték ezt a munkát, azonban fontos, hogy az állampolgárok is megtegyék a saját és családjuk biztonságát szolgáló lépéseket.
Az elmúlt évek tapasztalatai alapján összegyűjtöttük azokat az alapvető információkat és teendőket, amelyekkel jelentősen csökkenthető az év ezen időszakára jellemző balesetek száma:
 
Otthon – a lakás vagy ház melegét biztosító kazánokat és kályhákat csak rendeltetésüknek megfelelően használjuk, valamint gondoskodjunk a szakember által történő rendszeres karbantartásukról. A mobil hőforrásokat – legyen szó gázzal vagy elektromos árammal működőről – ne hagyjuk sokáig felügyelet nélkül üzemelni és mindig távolítsuk el az éghető anyagokat, tárgyakat a közelükből. Az otthonunk és lakókörnyezetünk közelében rendszeresen takarítsuk el a lehullott havat és gondoskodjunk a jégmentesítésről.
 
Közlekedés – a gyalogosoknak és az autósoknak egyaránt változtatni kell a közlekedési szokásaikon. A nedves, csúszós útfelületek miatt lassul a forgalom, bekövetkezhetnek kisebb-nagyobb balesetek, hosszabbodik a menetidő. A gépjárműveket a télnek megfelelően készítsük fel a használatra (téligumi, hólánc, mobiltelefon-töltő, láthatósági mellény, GPS vagy térkép, működő fényszórók, a szokásosnál több üzemanyag).
 
Munkahely és szabadidő – előfordulhat, hogy napközben az előre jelzetthez képest jelentősen változik időjárás, ezért mielőtt hazaindulnánk a munkából, tájékozódjunk az aktuális időjárásról és az utak állapotáról. A szabadidős programok során is ez a legfontosabb teendő, legyen szó szabadtéri vagy fedett helyszínről. Bárhová is megyünk ebben az időszakban, mindig legyen nálunk egy feltöltött mobiltelefon, hogy baj esetén segítséget tudjunk kérni.
 
A tájékozódáshoz mindenkinek ajánljuk a katasztrófavédelem ingyenes „VÉSZ” alkalmazását (http://vesz.katasztrofavedelem.hu), továbbá a katasztrófavédelem Facebook oldalát, illetve honlapját is. Az időjárási előrejelzéseket nyomon követheti az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján a http://met.hu/ címen. Az aktuális útviszonyokról a Magyar Közút információs portálján, a http://utinform.hu/  oldalon olvashat.
 
További információért hívhatja Hajdu Márton tű. alezredest, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a +36206693613-as számon.
 
Budapest, 2016. november 16.
 
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Kommunikációs Szolgálata

Vissza