Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
KÖZLEMÉNY
2017. február 02.
Sokat javult a helyzet az országban
Csütörtök reggelre az Országos Meteorológiai Szolgálat mindenhol visszavonta az ónos eső miatti riasztást. A csapadékos időjárás kedd délután érte el az országot, akkor az ország középső és déli részét érintette, majd folyamatosan haladt Észak-Magyarország felé. Kedd délutántól csütörtök reggelig összesen 225 helyen volt szükség a tűzoltók segítségére. Az esetek többségében közúti balesetekhez, elakadt, vagy árokba csúszott járművekhez riasztották a tűzoltókat. Helyenként fák dőltek az úttestre, mert nem bírták a rájuk nehezedő jég súlyát. Volt, ahol a felgyülemlett csapadékvíz okozott gondot, például a Baranya megyei Görcsöny településen az olvadás és esőzés miatt a környező dombokról szerda este lezúduló víz öt családi házat veszélyeztetett. A lakóházakat kétszáz homokzsákkal védték meg, anyagi kár nem keletkezett.
 
Az ónos eső miatti helyzet kezelésében összesen 1061 ember, hivatásos tűzoltók és önkéntesek vettek részt 253 technikai eszközzel.
 
Az ónos esőzés nem zárt el települést sehol az országban, az áramszolgáltatás pedig csupán száz fogyasztónál szünetelt néhány órára egy kidőlt villanyoszlop miatt.
 
A helyzet kezelésére létrehozott operatív törzs ma reggel 8 órakor befejezte a működését.
 
Az események száma azt mutatja, hogy az emberek hallgattak a hatóságok tanácsaira.
 
Mukics Dániel tűzoltó őrnagy
helyettes szóvivő
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
+36206693613

Vissza