Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ne okozzunk tüzet a tavaszi kerti munkával
2017. március 03.
A tavasz beköszöntével ugrásszerűen megnőtt a szabadtéri tüzek száma. Az aljnövényzet és az avar száraz időben könnyen meggyulladhat és a természeti értékek mellett sokszor a lakott területeket is veszélyezteti. A földművelésügyi miniszter március 3-án azonnali hatállyal tűzgyújtási tilalmat rendelt el az ország egész területére. Ezért különösen fontos, hogy a tavaszi kerti munkák során csak ott égessék el a kerti zöldhulladékot, ahol azt nem tiltják.
Tűzgyújtási tilalom idején tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és ezek kétszáz méteres körzetén belül lévő külterületi ingatlanokon. Ez vonatkozik a tűzrakó helyekre, a vasút és közút menti fásításokra, de tilos a parlag- és gazégetés is az erdők mellett.
 
Idén már 1463 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, csak ezen a héten 530 ilyen tűzeset volt. Az esetek kivétel nélkül emberi gondatlanságra vezethetők vissza. Az alábbi egyszerű szabályokkal megelőzhetőek a szabadtéri tüzek:
 
  • Belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol ezt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben szabad égetni.
 
  • Ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos. Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés.
 
  • Külterületen a tarló és a zöldhulladék égetése főszabály szerint tilos, ilyen helyen csak akkor szabad égetni, ha azt külön jogszabály megengedi, például növény-egészségügyi okok miatt. Ám az égetéshez ilyenkor is engedélyt kell kérni a helyi katasztrófavédelmi kirendeltségtől 10 nappal az égetés tervezett időpontja előtt.
 
  • A szabadban meggyújtott tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül és minden esetben gondoskodjunk megfelelő mennyiségű oltóanyagról.
 
  • Mindig legyen nálunk a tűz oltására alkalmas kézi szerszám, és csak akkora tüzet gyújtsunk, amekkorát folyamatosan felügyeletünk alatt tudunk tartani.
 
  • Ha feltámad a szél, azonnal hagyjuk abba az égetést és oltsuk el a tüzet.
 
A szabályok megszegése tűzvédelmi bírsággal sújtható.
 
A tűzgyújtási tilalommal kapcsolatban az alábbi linken további információk érhetők el:
http://www.katasztrofavedelem.hu/index2.php?pageid=monitor_tuzgyujtasi_tilalom
 
Mukics Dániel tűzoltó őrnagy
helyettes szóvivő
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
+36206693613

Vissza