Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
A kormány veszélyhelyzetet hirdetett Borsod- Abaúj- Zemplén megyére
2011. január 12.
A 2010. évi árvíz Borsod megyében – azon belül is elsősorban Felsőzsolcán és környékén – okozott hatalmas károkat. Az elmúlt hónapok csapadékos időjárása miatt nagy a valószínűsége annak, hogy 2011 év tavaszán ismét áradás következik be. Az emberek életének és anyagi javainak védelme, valamint a közpénzekkel való felelős gazdálkodás megköveteli, hogy a kormány már most tegyen meg mindent a hatékony védekezés érdekében.
A szükséges teendőkről a kormány már korábban döntött, ezek a gátak biztonságát lehetőség szerint, a végleges megoldást szolgálják. Mivel azonban a meteorológiai és vízügyi előrejelzések szerint már az év elején árvízi helyzet alakulhat ki, ezért már most szükséges a Sajó völgye településeinek védelmét szolgáló munkálatokat, a gátépítést, mederkotrást elvégezni, záportározókat építeni.

Ezek a munkálatok a közigazgatás hétköznapi működési rendjében nem kezelhetőek, ezért a kormány a veszélyhelyzet kihirdetéséről és ennek során teendő intézkedésekről szóló 1/2011. (I.12.) rendeletében szabályozta az eljárási rendet, melynek végrehajtásába a Magyar Honvédség és rendvédelmi szervek is bevonhatóak. A rendelet kiterjed a vidékfejlesztési miniszter rendkívüli árvízvédekezéssel összefüggő feladatainak szabályozására, valamint a kommunikációs tevékenység összehangolására is. A munkálatokkal összefüggésben a veszélyhelyzet kihirdetését követően felmerülő költségeket a kormány a központi költségvetés általános tartaléka terhére vagy más módon biztosítja.
 
2011. január 13-án csütörtökön 14.00 órakor a Megyeházán (3525 Miskolc, Városház tér 1.)  a Megyei Védelmi Bizottság rendkívüli ülést tart, ahol a veszélyhelyzet kihirdetésével összefüggésben meghatározott feladatok kerülnek áttekintésre. A Megyei Védelmi Bizottság ülésén Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója is részt vesz.
 
2011. január 13-án csütörtökön 15.00 órakor a Megyeházán (3525 Miskolc, Városház tér 1.) Dr. Bakondi György tű. altábornagy, a BM OKF főigazgatója és Mengyi Roland országgyűlési képviselő, a megyei közgyűlés elnöke sajtótájékoztatót tart a kialakult helyzetről.

A fenti eseményre szerkesztőségük munkatársait ezúton is meghívom, egyben kérem, hogy arról a közvéleményt tájékoztatni szíveskedjenek.
 
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság
Sajtó- és Társadalmi Kapcsolatok Főosztály

Vissza