Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 13.
Január 12-én az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 235 településen folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 2236 fő 508 szivattyúval vett részt. A belvíz miatt tegnap öt megyéből – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Pest és Szabolcs-Szatmár-Bereg - újabb 21 embert kellett kitelepíteni, így az eddig kitelepítettek száma 195-re nőtt. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága növekedett, jelenleg 378.000 hektár, ebből 204.000 hektár vetés-szántó. A Vidékfejlesztési Minisztérium közlése szerint, az olvadás hatására a Felső-Duna északi részén vannak jelentősebb áradások, de az Alpokból jövő nagyobb mellékfolyókon olvadás hiányában nincs árhullám. Az Ipoly felső részén, a Sajó mellékfolyóin és a Latorcán (Bodrog) közepes áradás tapasztalható, ez azonban a magyar szakaszokon még nem okoz készültségi szintet. A Tiszán az árhullám levonult I. fok alatt tetőzve.
Január 12-én folyóink fővédvonalain 1291 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest enyhén nőtt.
-           III. fokú készültség volt 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó és a Sebes-Körös felső szakaszán,
-           II. fokú készültség nincs elrendelve,
-           I. fokú készültség volt 1205 km hosszon, a Tiszán Algyő és a déli országhatár között,Kisköre és Algyő között, a Lónyay-főcsatornán, a Berettyó és a Sebes - Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körös felső és középső szakaszán, a Zagyva alsó szakaszán.
 
Bács-Kiskun megyében 25 a veszélyeztetett települések száma. A munkálatokban összesen 280 fő 48 szivattyúval és 48 munkagéppel vesz részt. A belvízzel elöntött terület nagysága 46.900 hektár.
Békés megyében 21 településen folyik védekezési munka, ahol 240 fő beavatkozó és 54 szivattyú dolgozik folyamatosan.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 11 településen folyik védekezés. 146 fő vett részt a védekezésben 17 szivattyúval.
Csongrád megyében 36 településen folyik belvízi védekezés, a munkálatokban összesen 493 fő közmunkás vett részt, 95 szivattyú alkalmazásával. A belvízzel elöntött területek nagyság a megyében 66.430 hektár.
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 5 településen folyik védekezés, amelyet 33 közmunkás 7 szivattyúval végez.
Hajdú-Bihar megyében24 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. A védekezésben 268-an vettek részt 48 szivattyú alkalmazásával.
Heves megyében 8 településen folyik belvízi védekezés 54 emberrel és 8 szivattyú alkalmazásával.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 26 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 89 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 92 szivattyúval és 8 munkagéppel.
Komárom-Esztergom megyében Nyergesújfalu településen belvíz megelőzése érdekében 2 automatikus üzemű szivattyú működik szakaszosan.
Pest megye területén 31 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 146-an vettek részt 58 szivattyú alkalmazásával.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 42 településen folyik védekezés, ahol összesen 448 ember dolgozott, 79 szivattyú és 22 egyéb technikai eszköz bevetésével.
 
 


Vissza