Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 14.
Január 13-án az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 248 településen folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 2236 fő 532 szivattyúval vett részt. A belvíz miatt tegnap hat megyéből – Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Pest, Hajdú-Bihar és Heves; Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 8 ember visszaköltözött - újabb 22 embert kellett kitelepíteni, így az eddig kitelepítettek száma 209-re nőtt. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága nem változott, jelenleg 377.100 hektár, ebből 203.000 hektár vetés-szántó.
Január 13-án folyóink fővédvonalain 1293 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest enyhén nőtt.
-           III. fokú készültség volt 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó és a Sebes-Körös felső szakaszán,
-           II. fokú készültség nincs elrendelve. 
-           I. fokú készültség volt 1207 km hosszon, a Tiszán Algyő és a déli országhatár között,Kisköre és Algyő között, a Lónyay-főcsatornán, a Berettyó és a Sebes - Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körös felső és középső szakaszán és a Zagyva alsó szakaszán.
 
Bács-Kiskun megyében a veszélyeztetett területeken összesen 286 fő védekezett, 48 munkagéppel és 52 szivattyúval. A belvízzel elöntött terület nagysága 46.900 hektár. Harkakötönyben egy bekötőút alapja az átázás következtében olyan mértékben károsodott, hogy az út megsüllyedt. Pálmonostorán megközelíthetetlenné vált 10 tanya, így ideiglenes bekötőutat építettek.
Baranya megyében Magyarbóly teelepülés egy részén a (kb. 5-6 ha-on) 10-50 cm belvíz gyűlt össze, amelynek levezetésére vízlevető árkokat ástak kotrógép segítségével.
Békés megyében 21 településen folyik védekezési munka, ahol 270 fő beavatkozó és 56 szivattyú dolgozik folyamatosan.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében összesen 12 településen folyik védekezés. 143 fő vett részt a védekezésben 18 szivattyúval.
Csongrád megyében 37 településen folyik belvízi védekezés, 66.430 hektár a belvízzel borított terület nagysága. A munkákban összesen 486-an vesznek részt 94 szivattyú alkalmazásával.
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 6 településen folyik védekezés, amelyet 36 közmunkás 8 szivattyúval végez.
Hajdú-Bihar megyében24 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. A védekezésben 268-an vettek részt 48 szivattyú alkalmazásával.
Heves megyében 8 településen folyik belvízi védekezés 54 emberrel és 8 szivattyú alkalmazásával.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 26 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 66 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 96 szivattyúval és 8 munkagéppel. Abádszalókon a abádszalóki tűzoltóságnál rendkívüli készültséget rendeltek el.
Komárom-Esztergom megyében 2 településen folynak védekezési munkálatok.Nyergesújfalu településen belvíz megelőzése érdekében 2 automatikus üzemű szivattyú működik szakaszosan.
Pest megye területén 33 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 110-en vettek részt 65 szivattyú alkalmazásával.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 44 településen folyik védekezés, ahol összesen 449 ember dolgozott, 71 szivattyú és 22 egyéb technikai eszköz bevetésével.


Vissza