Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Felkészülve a dunai árhullámra
2011. január 16.
A Duna kedvezőtlen hidrometeorológiai viszonyaira tekintettel az ÉDUVIZIG Győr-Moson-Sopron megyében a Vének-dunaremetei árvízvédelmi szakasz teljes hosszán január 15-én 18:00 órától III. fokozatú készültséget rendelt el. A tetőzés január 17-én várható, majd ezt követően gyors apadás következik. A Duna Vének-dunaszentpáli szakaszának teljes hosszán pedig a készültség január 16-án 6:00 órától II. fokozatú. A Duna több szakaszán pedig I. fokozatú készültség van érvényben. Budapesten az árvízvédelmi készültséget január 16-án 08:000 órától I. fokúra emelik.
A Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok, valamint a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság megerősített ügyelettel látja el feladatait felkészülve az árhullámra. Az alábbi intézkedéseket végezték el és végzik:
-        Megyei és Fővárosi Védelmi Bizottság Elnökének folyamatos tájékoztatása. Az érintett települések polgármestereinek értesítése, tájékoztatása a kialakult helyzetről, egyben a települési önkormányzat készenlétbe helyezése. Intézkedtek a polgármesteri hivatalok dolgozóiból szervezendő 24 órás ügyeleti szolgálat esetleges bevezetésére.
-        A polgári védelmi szervezetekbe beosztott és mozgósítható erők, eszközök pontosítása.
-        Igazgatósági, kirendeltségi és települési szinten egyaránt pontosították a védekezéshez szükséges erőket, készleteket és eszközöket (közerő, homokzsák, homoklelőhelyek, szerszámok, világító eszközök).
-        Valamennyi érintett településen egyeztették a veszély-elhárítási terveket (kitelepítések, befogadások megszervezése és felkészülés a végrehajtásukra). Itt különös tekintettel figyelmet fordítva az ellátást és gondozást igénylőkre, a gyermekekre és a terhes anyákra.
-        A lakosság riasztásának és tájékoztatásának megfelelő előkészítése. Lakossági tájékoztatók megszervezése a veszélyeztetett településeken, egyúttal tájékoztató anyagok összeállítása és kijuttatása a településekre.
-        A rendelkezésre álló közerő szükség szerinti alkalmazása (figyelőszolgálat, szivárgások lokalizálása, homokzsáktöltés stb.).
-        Védekezésre betervezett erők váltásának, pihentetésének és ellátásának megszervezése.
 
A Fővárosi Csatornázási Művek megkezdte a felkészülést a védekezésre a zsilip-zárásokkal, átemelő szivattyúk beüzemelésével. 2011. január 15-ig 3 árvízvédelmi zsilipet zártak, január 16-án további 9 zsilipet fognak lezárni. Az átemelő szivattyúk működése automatikus.
A fővárosi rakpartok lezárására is elkezdődik a szükség szerinti helyeken.
 


Vissza