Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 16.
Január 15-én az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 253 településen folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1969 fő 519 szivattyúval vett részt. A belvíz miatt tegnap két megyéből újabb 7 embert kellett kitelepíteni, így a kitelepítettek száma 229-re nőtt. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága kismértékben csökkent, jelenleg 375.000 hektár, ebből 202.000 hektár vetés-szántó.
Január 15-én folyóink fővédvonalain 1348 km hosszon van árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest enyhén nőtt.
-           III. fokú készültség volt a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, a Sajó (Bánréve-Felsőzsolcai) és a (Miskolc-Sajópüspöki) szakaszán, valamint a Duna Vének-Dunaremetei szakaszán;
-           II. fokú készültség nem volt elrendelve;
-           I. fokú készültség volt a Dunán (Rajka és Dunaremete, ill. Almásfüzitő és Komárom között), a Mosoni-Dunán, a Rába torkolati szakaszán; a Tiszán (Kisköre és a déli országhatár között), a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön és a Maroson.
A Duna kedvezőtlen hidrometeorológiai viszonyaira tekintettel Győr-Moson-Sopron megyében a Vének-dunaremetei árvízvédelmi szakasz teljes hosszán január 15-én 18:00 órától III. fokozatú készültség van érvényben. A tetőzés január 17-én várható, majd ezt követően gyors apadás következik.
A Duna Vének-dunaszentpáli szakaszának teljes hosszán pedig a készültség január 16-án 6:00 órától II. fokozatú. A Duna több szakaszán pedig I. fokozatú készültség van érvényben.
Budapesten az árvízvédelmi készültséget január 16-án 08:000 órától I. fokúra emelik.
 
A Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok, valamint a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság megerősített ügyelettel látja el feladatait felkészülve a dunai árhullámra.
 
Bács-Kiskun megyében a veszélyeztetett területeken – 29 településen - összesen 188 fő védekezett, 26 munkagéppel és 53 szivattyúval. Kiskunmajsa külterületén az elkészült vízelvezető árkot bekötötték a Dorozsmai-Majsai főcsatornába. Fülöpházán 10 külterületi lakóingatlan megközelíthetősége érdekében homokot szállítottak az egyik dűlőútra.
Baranya megyében Magyarbóly település egy részén a (kb. 5-6 ha-on) 10-50 cm belvíz gyűlt össze, amelynek levezetésére vízlevető árkokat ástak kotrógép segítségével.
Békés megyében 21 településen folyik védekezési munka, ahol 247 fő beavatkozó és 53 szivattyú dolgozik folyamatosan.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13 településen folyik belvízi védekezés, a munkálatokban 141 ember vesz részt, 21 szivattyú alkalmazásával. 982 lakóépület és 3 önkormányzati tulajdonú épület van veszélyeztetve. Szemerén a lakóépületek védelme miatt a környező vízelvezető árok kialakítását, tisztítását és karbantartását végzik folyamatosan. A Sajó Bánréve-Felzsőzsolca és a Miskolc-Sajópüspöki szakasz teljes hosszára III. árvízvédelmi készültség rendeltek el.
Csongrád megyében 37 településen folyik belvízi védekezés, 66.430 hektár a belvízzel borított terület nagysága. A munkákban összesen 515-en vesznek részt 106 szivattyú alkalmazásával. A védekezéshez Csanytelek településen 600 db homokzsákok használtak fel eddig.
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 6 településen folyik védekezés, amelyet 38 közmunkás 8 szivattyúval végez.
Hajdú-Bihar megyében 6 településen van elrendelt belvízvédelmi készültség. A védekezésben 101-en vettek részt 37 szivattyú alkalmazásával.
Heves megyében 9 településen folyik belvízi védekezés 37 emberrel és 11 szivattyú alkalmazásával. A Tisza – és Zagyva folyókon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében 28 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 137 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 97 szivattyúval és 12 munkagéppel.
Komárom-Esztergom megyében 2 településen folynak védekezési munkálatok.Nyergesújfalu településen belvíz megelőzése érdekében 2 automatikus üzemű szivattyú működik szakaszosan.
Pest megye területén 32 települést veszélyeztetett a belvíz, - 6 településen I. fokú-, 10 településen II. fokú-, 9 településen III. fokú készültségi fokozat van elrendelve - a védekezési munkálatokban összesen 129-en vettek részt 70 szivattyú alkalmazásával.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 47 településen folyik védekezés, ahol összesen 435 ember dolgozott, 61 szivattyú és 19 egyéb technikai eszköz bevetésével.
 


Vissza