Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 17.
Január 16-án az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 250 településen folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 1970 fő 498 szivattyúval vett részt.
A belvíz miatt tegnap nem kellett kitelepíteni senekit, így a kitelepítettek száma jelenleg is 229 fő. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.
A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága kismértékben csökkent, jelenleg 380.000 hektár, ebből 206.000 hektár vetés-szántó.
Január 16-ánfolyóink fővédvonalain 1478 km hosszon volt árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest kismértékben emelkedett. (Január 15-én ez az adat 1348 km volt.)
- III. fokú készültség volt 113 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán, valamint a Duna Vének-Dunaremetei szakaszán, a Sajó Bánréve-Felsőzsolcai és a Miskolc-Sajópüspöki szakaszán;
- II. fokú készültség volt 30 km hosszon, a Mosoni-Dunán Vének Dunaszentpáli szakaszán
- I. fokú készültség volt 1335 km hosszon, a Dunán (Rajka és Dunaremete, ill. Almásfüzitő és Komárom között és a fővárosi szakaszán, a Rába torkolati szakaszán; a Tiszán (Kisköre és a déli országhatár között), a Lónyay-főcsatornán, a Krasznán, a Zagyván, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszán, valamint a Hármas-Körösön és a Maroson.
A Felső-Dunán Passaunál és a Duna osztrák mellékfolyóin (Traun, Enns) már apadás következett be. A Duna árad, az előrejelzés szerint a folyó szintje Nagybajcsnál meghaladja a III. fokú készültség (610 cm) szintjét. Az előzetes számítások szerint a hét közepén Budapestnél a rakpartok teljes elöntése mellett, II. fok körüli vízszintek várhatók, majd ezt követően egy gyors apadás.

A Győr-Moson-Sopron és a Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságok, valamint a Fővárosi Polgári Védelmi Igazgatóság megerősített ügyelettel látja el feladatait felkészülve a dunai árhullámra.

Bács-Kiskun megyében 29 településen folynak védekezési munkálatok. A veszélyeztetett területeken 156 fő védekezik 26 munkagéppel, 53 szivattyúval. A belvízzel elöntött terület nagysága 46.900 hektár.
Baranya megyében Magyarbóly község egyes területein a kertekben - kb. 5-6 hektáron - 10-50 centiméter belvíz található, amelynek a levezetésére a vízelvezető árkokat építik kotrógép segítségével.
Békés megyében 21 településen folyik védekezési munka, ahol 247 fő beavatkozó és 53 szivattyú dolgozik folyamatosan.
Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 13 településen folyik belvízi védekezés, a munkálatokban 153 ember vesz részt, 21 szivattyú alkalmazásával. 982 lakóépület és 3 önkormányzati tulajdonú épület van veszélyeztetve. Szemerén a lakóépületek védelme miatt a környező vízelvezető árok kialakítását, tisztítását és karbantartását végzik folyamatosan.
Csongrád megyében 37 településen folyik belvízi védekezés, 66.100 hektár a belvízzel borított terület nagysága. A munkákban összesen 458-an vesznek részt 83 szivattyú alkalmazásával. A védekezéshez Csanytelek településen 600 db homokzsákok használtak fel eddig.
Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 6 településen folyik védekezés, amelyet 40 közmunkás 8 szivattyúval végez.
Hajdú-Bihar megyében 26 településen folyik belvízi védekezés. A munkákban összesen 266-an veszenk részt, 42 szivattyú igénybevételével. 12 településen I., 12 településen II., 2 településen pedig – Báránd és Tetétlen - III. fokú készültség van érvényben.
Heves megyében 9 településen folyik belvízi védekezés 37 emberrel és 11 szivattyú alkalmazásával. A Tisza – és Zagyva folyókon I. fokú árvízvédelmi készültség van érvényben.
Jász-Nagykun-Szolnok megyében28 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 119 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 94 szivattyúval.
Komárom-Esztergom megyében 2 településen folynak védekezési munkálatok.Nyergesújfalu településen belvíz megelőzése érdekében 2 automatikus üzemű szivattyú működik szakaszosan.
 
Pest megye területén 32 települést veszélyeztetett a belvíz, - 6 településen I. fokú-, 10 településen II. fokú-, 9 településen III. fokú készültségi fokozat van elrendelve - a védekezési munkálatokban összesen 101-en vettek részt 70 szivattyú alkalmazásával.
Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 47 településen folyik védekezés, ahol összesen 392 ember dolgozott, 57 szivattyú és 14 egyéb technikai eszköz bevetésével.


Petróczi Tímea tű. őrgy.
szóvivő
06-20-669-3613
 

Vissza