Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Csaknem kétszáz helyen okozott kárt az erős szél
2019. március 11.
Ma délig országszerte 192 alkalommal volt szükség a tűzoltók munkájára az erős szél okozta károk miatt. A legtöbb helyen fákat döntött ki a szél vagy ágakat tört le, de több épület tetejét, vakolatát, kéményét is megbontotta a helyenként viharos erejű szél.
A legtöbb tűzoltói beavatkozásra Pest megyében és Budapesten volt szükség, több helyen folyamatosan dolgoznak a tűzoltók. Budapest V. kerületében egy Sas utcai épület bádogtetejét nyolcvan négyzetméteren bontotta meg a szél. Miskolcon egy lakóház kéménye dőlt le, három négyzetméteren beszakítva a tetőszerkezetet.
 
Az erős széllökések faágakat törhetnek le, fákat dönthetnek ki, amelyek közlekedési akadályokat képezhetnek. A szél megbonthatja az épületek tetőszerkezetét, megrongálhatja a villamos- és távközlési vezetékeket. Amennyiben valaki leszakadt elektromos vezetéket, vagy sérült közműhálózatot észlel, ne közelítse azt meg, hanem hívja a 112-es segélyhívó számot.
 
A meteorológiai előrejelzések szerint továbbra is szeles idő várható, ezért a kertben lévő tárgyakat, például a szerszámokat és a cserepes növényeket tanácsos bevinni az épületbe, mert ezek is károkat okozhatnak, ha felkapja őket a szél.
 
Továbbra is az egész országban érvényben van a tűzgyújtási tilalom, vagyis az erdők, fásítások kétszáz méteres körzetében tilos tüzet gyújtani. Az erős szél miatt nagyon gyorsan terjednek a lángok, így kérjük, senki ne gyújtson tüzet.
 
További információért hívhatja Mukics Dániel tű. őrnagyot, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivőjét a 0620/669-36-13-as számon.
 

Vissza