Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
SAJTÓMEGHÍVÓ - Újabb gépjárművekkel gyarapodik a katasztrófavédelem
2019. május 06.
2014 óta dolgozik a katasztrófavédelem járműparkja korszerűsítésén és egységesítésén. Európai uniós forrásoknak köszönhetően olyan új kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek, valamint nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek kerülnek a szervezet rendszerébe, amelyek költséghatékonyan és környezetkímélő módon képesek erősíteni az állampolgárok biztonságát, a települések mentő-tűzvédelmét.
A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság a KEHOP-1.6.0-15-2016-00024 azonosító számú, „Kritikusinfrastruktúra-védelmi bevetési egységek rendszerbe állítása” című projekt keretén belül 20 darab Volkswagen T6 típusú gépjárművet szerzett be. A korábban átadott 10, és a most átadandó további 10 új járműnek köszönhetően minden megyében és a fővárosban a 21. századi elvárások szerinti, környezetbarát munkavégzésre nyílik lehetőség. A projekt keretében egy egységes, a vezetői döntéshozatalt támogató, komplex ellenőrzések lebonyolítását segítő, a megelőző hatósági munkát, továbbá az események gyors és hatékony kezelését támogató rendszer jön létre.
 
A hazai tűzoltógépjármű-park fejlesztésének folytatásaként, uniós pályázati lehetőségek kihasználásával, az „Erdőtüzek oltására alkalmas gépjárművek és vízszállító gépjárművek rendszerbe állítása” című KEHOP-1.6.0-15-2016-00020 azonosítószámú projekt révén nagy szállítókapacitású vízszállító gépjárművek beszerzése történt meg. Országosan összesen 16 darab szimplafülkés vízszállító támogatja a tűzoltást, az utolsó 4 járművet most adják át. A katasztrófavédelem ezek mellett összesen 14 duplafülkés vízszállító járművet is beszerez a program során, ebből ezúttal 6 darabot adnak át a fővárosnak és további öt megyei igazgatóságnak.
Mindezek mellett egy magasból mentő jármű lel gazdára, az önkéntes tűzoltó egyesületek pedig tűzoltási-műszaki mentési tevékenységük végzéséhez 5 darab gyorsbeavatkozó járművet vesznek át, egyelőre kipróbálás céljából.
 
Az új gépjárműveket dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára és dr. Góra Zoltán tűzoltó vezérőrnagy, a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság főigazgatója adja át ünnepélyes keretek között 2019. május 9-én.
 
Az ünnepélyes átadás helyszíne: BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság székháza, 1149 Budapest, Mogyoródi út 43.
 
PROGRAM:
11:30 –12:00            TÁJÉKOZTATÓK, ÁTADÁS
12:00 –12:15            INTERJÚK
 
További információ kérhető Dóka Imre tűzoltó főhadnagy, helyettes szóvivőtől a 20/669-3613-as telefonszámon.
Letölthető dokumentum(ok):

Vissza