Sajtó meghívók, közlemények - Részletek


 
Ár- és belvíz elleni védekezés
2011. január 19.
Január 18-án az ország egyes területein kialakult árvíz-, és belvíz veszélyeztetettség miatt 12 megyében 250 településen folyt ár-, vagy belvízvédelmi tevékenység, a védekezésben 2171 fő 524 szivattyúval vett részt. A belvíz miatt lakosságvédelmi intézkedésre négy megyében (Bács-Kiskun megyében 57 fő, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 2 fő, Jász-Nagykun-Szolnok megyében 5 fő, Pest megyében 2 fő) került sor, a kitelepítettek létszáma 250 főről 314 főre növekedett. A lakosság ellátása minden településen biztosított, közüzemi kimaradás nem történt.

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság ügyeletének tájékoztatása szerint a belvízzel elöntött területek nagysága csökkent, jelenleg 357.000 hektár, ebből 197.000 hektár vetés-szántó.

Január 18-án folyóink fővédvonalain 1546 km hosszon volt árvízvédelmi készültség, ami az előző naphoz képest növekedett. (Január 17-én ez az adat 1429 km volt.)

-           III. fokú készültség volt 86 km hosszon, a Hortobágy-Berettyó felső szakaszán;

-           II. fokú készültség volt 26 km hosszon, a Duna Vének és Dunaremete közötti szakaszán;

-           I. fokú készültség volt 1434 km hosszon, a Dunán (Rajka és Dunaremete, ill. Almásfüzitő és Esztergom között, Gödnél, Budapest fővárosi védvonalain a Kvassay- és Tassi-zsilipek környezetében, valamint Baja és a déli országhatár között), a Mosoni-Duna, a Rába, a Marcal torkolati szakaszain; a Tiszán (Kisköre és a Maros-torok között), a Krasznán, a Lónyay-főcsatornán, a Bodrogon, a Taktán, a Zagyva alsó szakaszán, a Berettyó és a Sebes-Körös alsó szakaszain, valamint a Hármas-Körösön.

A Duna árhulláma Nagybajcsnál, 651 cm-rel tetőzött, feljebb végig apad. Az árhullám tetőzésének levonulása a vártnál gyorsabb.

A Tisza felső szakaszán kisebb az áradás Kisköréig okoz vízszintemelkedést. A várható hidegebb időjárás miatt újabb áradásokra nem kell számítani, mindenütt további apadás várható.

Január 18-án a Duna fővárosi szakaszán 683 cm-es volt a napi vízállás. A Fővárosi Csatornázási Művek szakemberei folytatták az árvízvédelmi zsilipek zárását, az átemelő szivattyúk működése folyamatos. A fővárosi alsó rakpartokat teljes hosszában lezárták.

 

Bács-Kiskun megyében 28 településen folyik védekezési munka, melynek során összesen 232 fő védekezett, 52 munkagéppel és 40 szivattyúval. Az elöntött terület nagysága 50.400 hektár.

Baranya megyében Magyarbóly település területén a kertekben - kb. 4-5 hektáron - összegyűlt belvíz levezetésére 70 méter hosszon vízlevető árkot ástak.

Békés megyében 23 településen folyik védekezési munka, melynek során 322 fő dolgozik 59 szivattyú bevetésével.

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében 14 településen folyik belvízi védekezés, a munkálatokban 144 ember vesz részt, 21 szivattyú alkalmazásával.

Csongrád megyében 37 településen folyik belvízi védekezés, 64.950 hektár a belvízzel borított terület nagysága. A munkákban összesen 464-en vesznek részt 102 szivattyú alkalmazásával.

Fejér megyében a belvízi károk elhárítására 6 településen folyik védekezés, amelyet 28 közmunkás 8 szivattyúval végez.

Győr-Moson-Sopron megyében a belvízi védekezésben 49 fő, 20 db szivattyú alkalmazásával vesz részt. Az elöntött terület nagysága 10 353 hektár.

Hajdú-Bihar megyében 27 településen folyik belvízi védekezés. A munkákban összesen 258-an vesznek részt, 39 szivattyú igénybevételével. Az elöntött terület nagysága 45 700 hektár.

Heves megyében 11 településen folyik belvízi védekezés 44 emberrel és 12 szivattyú alkalmazásával. Az elöntött külterület nagysága meghaladta a 7000 hektárt.

Jász-Nagykun-Szolnok megyében 24 településen folyik belvízi védekezés. A kirendeltség- és irodavezetők folyamatos koordinációja mellett többségében 64 önkormányzati közmunkás végezte feladatát, 90 szivattyúval.

Komárom-Esztergom megyében 2 településen folynak védekezési munkálatok. Nyergesújfalu településen belvíz megelőzése érdekében 2 automatikus üzemű szivattyú működik szakaszosan.

Pest megye területén 33 települést veszélyeztetett a belvíz, a védekezési munkálatokban összesen 108-an vettek részt 71 szivattyú alkalmazásával.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 42 településen folyik védekezés, ahol összesen 446 ember dolgozott, 60 szivattyú és 22 egyéb technikai eszköz bevetésével.

Zala megyében a Vízügyi Igazgatóság 12 fővel belvízi munkálatokat végzett a Kis-Balaton belvízvédelmi rendszerét érintően.

 

 

                                                                                                                                                                     Petróczi Tímea tű. őrgy.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                 szóvivő


Vissza