Szervezetünk hírei


Véget ért a HUNOR tereptani kiképzése
2012. június 08. 14:59
Véget ért a HUNOR tereptani kiképzése A HUNOR Hivatásos Katasztrófavédelmi Mentőszervezet 19, a vezetési törzsből, az alegységek vezetéséből és a kutató egységekből kiválasztott tagja vett részt a képzésen, amelynek sikeres teljesítését most már oklevél is bizonyítja.
Az ötnapos képzés június 4. és 8. között zajlott a Magyar Honvédség Altiszti Akadémiáján. A 38 tanórás felkészítés célja az volt, hogya HUNOR állománya rendkívüli körülmények között is tudja alkalmazni tereptani és tájékozódási képességeit, képes legyen használni a papíralapú és a digitalizált térképeket, valamint az ezekhez kapcsolódó technikai eszközöket. Az elméleti képzést Szentendrén, a gyakorlatit pedig Csobánkán bonyolították le, amely pénteken egy négyórás vizsgával zárult. A tájékozódási, tereptani ismeretek tréningre, a HUNOR kiválasztott állományának a képzésére a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság HM Vezérkarral kötött együttműködési megállapodása alapján került sor.
 
A kétnapos elméleti képzésen térkép- és tájékozódási ismereti foglalkozáson vettek részt a HUNOR kiválasztott vezetői. Az elméletben megtanultakat a Csobánka melletti terepen gyakorolhatták, ahol egy-egy tereppont között olykor 12 kilométert is gyalogolniuk kellett. A reggel 8 és este 7 óra között tartott tereptani foglalkozásokon közel hatvan kilométert tettek meg a résztvevők.
 
A tréning ünnepélyes zárásán a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság részéről Dr. Tóth Ferenc tű. dandártábornok, országos polgári védelmi főfelügyelő mondott beszédet, aki hangsúlyozta, hogy fontos állomáshoz ért a katasztrófavédelem és a Magyar Honvédség együttműködése. Mint mondta, ha a HUNOR kiválasztott vezetői, ha csak egy százalékban is, de a többi speciális képzettségük mellett hasznosítani tudják az itt megszerzett tudást is, akkor a tanfolyam már elérte kitűzött célját, a lakosság életének és egészségének, valamint anyagi javainak védelmét. A HUNOR Mentőszervezet kutató-mentő csapatként a nemzetközi katasztrófa-segítségnyújtás során alkalmazni tudja az itt megszerzett tereptani és tájékozódási ismereteit, biztosítva ezzel a külföldi beavatkozások sikerét.
 
A tanfolyami végzettséget igazoló okleveleket Deme Tibor ezredes, a MH Altiszti Akadémia törzsfőnöke adta ki a HUNOR Mentőszervezet tagjainak. Az ünnepélyes tanfolyam zárásán jelen volt Jackovics Péter tű. alezredes, a HUNOR parancsnoka, aki egyben a BM OKF Műveletirányítási Főosztályának helyettes vezetője, Petrik Péter tű. őrnagy, a Katasztrófavédelmi Oktatási Központ munkatársa és Nagy Attila alezredes, a MH Altiszti Akadémia Mecséri János Kiképző Osztály vezetője.

Kapcsolódó képek:
Véget ért a HUNOR tereptani kiképzése Véget ért a HUNOR tereptani kiképzése Véget ért a HUNOR tereptani kiképzése
További képek a galériában